Americký vojenský magazín objevil u TU-160 jedinou vadu. Budete překvapen

Novinář Caleb Larson ve svém článku připomíná, že Tu-160 zvaný Bílá labuť, anebo podle klasifikace NATO Blackjack, unese na 40 tun užitečného nákladu, jak konvenčních, tak jaderných pum. Může překročit rychlost Mach 2.

Konstrukce s křídly proměnné šípovitosti (přímé křídlo) také poskytuje letounu jisté přednosti a zajišťuje velký vztlak při malé rychlosti.

Larson uvádí, že Tu-160 má jasně bílý nátěr, který odráží sluneční světlo, aby nedošlo k silnému zahřívání trupu, což se může negativně projevit na dopravě jaderných bojových hlavic.

Letoun je ale vidět na radarech nepřítele, protože v jeho konstrukci chybí stealth technologie.

Rusko se dnes věnuje modernizaci svého největšího bombardéru. Má dostat zdokonalené motory a novou avioniku. Autor se domnívá, že jednou může Tu-160 dostat také stealth nátěr.

10. února byla zveřejněna zpráva, že ruské strategické bombardéry Tu-160 mají být vybaveny hypersonickými střelami Kinžal.

Tu-160 je nadzvukový strategický raketový bombardér s proměnnou geometrií křídla. Je určen k zasažení cílů jadernými a konvenčními raketami, a to i v hlubokém týlu nepřítele.

Bombardér byl nejednou uznán západními experty za nejmocnější na světě. Američtí novináři označili v říjnu Tu-160 za „zvíře s několika světovými rekordy“.

Upozornění pro americké námořnistvo

Na začátku března National Interest promluvil o „noční můře“ pro americké námořnictvo. Po vydání každá ruská hladinová loď je vyzbrojena hypersonickými protilodními raketami. A právě tohle je strašný scénář, o kterém by raději americké námořnictvo nemělo přemýšlet, uvedl expert publikace National Interest Michael Peck.

Připomněl, že v lednu provedlo Rusko první odpálení rakety Cirkon z fregaty Admiral Gorškov. Kromě toho v prosinci šéf Sjednocené loďařské společnost Alexej Rachmanov oznámil, že všechny ruské vojenské lodě budou moci používat hypersonické zbraně.

Dolet rakety Cirkon je tisíc kilometrů a rychlost letu je Mach 8-9, což je více než u amerických raket Harpoon a ruských Oniks R-800.

Peck poznamenal závažnost hrozby. Spojené království se podle něj obává, že protiraketová obrana jeho nových letadlových lodí nebude schopna zastavit ruské Cirkony.

Expert také připomněl, že Rusko a SSSR se nikdy nesnažily konkurovat Spojeným státům v počtu velkých lodí. Rusko má nyní asi 30 torpédoborců a fregat, 50 korvet a 30 malých raketových lodí s nadzvukovými nebo podzvukovými protilodními a protiletadlovými raketami.

„Pokud tyto lodě vyzbrojíte hypersonickými zbraněmi, jako je Circon, teoreticky to umožní raketové lodi Tarantule o hmotnosti 500 tun potopit velký americký křižník nebo dokonce letadlovou loď,“ řekl Peck.

Přejít nahoru