Severní Korea vypálí dvě rakety uprostřed obav z koronaviry a Kim brzy představí novou „strategickou zbraň“ a již nebude vázán moratoriem…

Jižní korejské ministerstvo obrany uvedlo, že rakety krátkého doletu byly odpáleny z východního pobřežního města Wonsan. Rakety letěly 240 km a dosáhly výšky 35 km, uvedli společní náčelníci štábu Jižní Koreje (JCS). Ministerstvo neposkytlo podrobnosti o raketách, ale uvedlo, že sleduje další spuštění. Severokorejský vůdce Kim Jong Un v pátek dohlížel na vojenské cvičení, což je vzácná veřejnost, která se snaží vyvarovat se vypuknutí koronaviry v izolované zemi.

Znamená to obnovení demonstrací zbraní z Pchjongjangu po měsíční přestávce. Informuje portál Express.co.uk.

Soudní náčelníci štábu potvrdili odpálení v prohlášení, ale nemohli okamžitě potvrdit, jak daleko projektily letěly nebo zda byly zbraně balistické nebo raketové dělostřelectvo.

Během klíčové schůze vládnoucí strany koncem prosince vyjádřil pan Kim hlubokou frustraci z uvázlé diplomacie se Spojenými státy a řekl, že by neztrhnul jadernou politiku, kdyby USA přetrvávaly ve své nepřátelské politice vůči své zemi.

Řekl také, že brzy představí novou „strategickou zbraň“ a již nebude vázán moratoriem na zkoušky zbraní, které si sám uložil a které se shodovalo s jeho diplomacií s Donaldem Trumpem.

Tento summit se zhroutil, protože Trump odmítl severokorejské požadavky na širokou úlevu sankcí výměnou za demontáž svého hlavního jaderného komplexu, což je omezený krok odzbrojení.

Po neúspěšném summitu v Hanoji provedla Severní Korea řadu zkoušek raket krátkého doletu a dalších zkoušek zbraní.

Trump je bagatelizoval a řekl, že existují zbraně krátkého dosahu, které nepředstavují přímou hrozbu pro americkou pevninu.

Severní Korea dosud nepotvrdila žádné případy COVID-19.

Státní média však naznačují, že lidé byli po projevení příznaků v karanténě.

Severní Korea také zablokovala téměř veškerý přeshraniční provoz a zákaz turistů.

Zvýšil také screening na vstupních místech a vyslal desítky tisíc zdravotnických pracovníků, aby sledovali lidi a izolovali osoby s příznaky.

Přejít nahoru