Česko hlásí čtvrtý a pátý případ nákazy koronavirem

Nakažená žena se vrátila z dovolené v Alpách, kde pobývala ve stejném hotelu jako muž z Děčína, u kterého byla nákaza potvrzena již dříve. Pro iDnes to potvrdil primář infekčního oddělení ústecké nemocnice Pavel Dlouhý. Nakažená se z Itálie vrátila v pátek, měla horečku, bolesti svalů a zimnici, je nyní v izolaci a o převozu do pražské nemocnice Na Bulovce se teprve rozhodne.

Dnes ráno ministr zdravotnictví Adam Vojtěch informoval o pátém případu. Jde o kamarádku a spolucestující americké studentky, která byla hospitalizována v neděli. Jde o ženu z Ekvádoru, ročník narození 1999. Navíc v pondělí byla Na Bulovku přivezena 9letá holčička s příznaky koronaviru, na výsledky testů lékaři čekají.

Koronavirus v Česku
V Praze v karanténě zůstávají tři pacienti. Jde o zmíněného muže z Děčína, turistku z USA a profesora České zemědělské univerzity. U všech je průběh onemocnění lehký.

Jak dnes ráno uvedl ministr Vojtěch, proběhlo v Česku dosud testování 236 pacientů.

Navíc ministerstvo zdravotnictví prověřuje i další vzorky lidí, kteří se vrátili z Itálie. Ze skupiny čtyř rodin, z níž jsou dva nakažení, u nikoho dalšího nebyl test pozitivní. Rodiny pobývaly ve středisku Auronzo di Cadore v oblasti Benátsko.

Situace ve světě
Nově v Číně zemřelo 31 lidí, celkový počet obětí tedy činí 2 943. Přibylo 125 čínských případů nákazy, což je nejméně od 21. ledna. Pevninská Čína tedy hlásí celkem 80 151 nakažených.

Jižní Korea však hlásí 600 nový případů, dosud zemřelo 29 osob. Nakažení v Jižní Koreji v posledních dnech přibývají rychleji než v Číně.

Nákaza se rychle šíří i v Německu, kde se nakazilo již přes 160 osob. První infikované hlásí i Berlín, Sasko, Braniborsko a Durynsko, celkově se nákaza objevila ve 13 z 16 německých spolkových zemí.

(zdroj: cz.sputniknews.com)

Přejít nahoru