Matovič predviedol názornú ukážku “politického chrapúnstva”

Celé Slovensko sa zmieta v koronavírusových kŕčoch, je v mimoriadnej situácii a denne pribúdajú prípady nákazy. Vo svete i doma. Terajšia vláda robí čo môže a zaoberá sa všetkými možnosťami, ako zvládnuť túto neľahkú situáciu. Už pred niekoľkými dňami rozposlala prostredníctvom SMSiek všetkým občanom Slovenska, ako majú v tejto situácii postupovať. “Politika ma momentálne nezaujíma. Zaujíma ma osud Slovákov a Slovenska a ako túto situáciu zvládneme,” povedal na margo dnešného mediálneho vystúpenia nastupujúceho premíéra Igora Matoviča, súčasný predseda vlády SR Peter Pelegrini (Smer-SD). Ten sa ostro ohradil voči  OĽaNO Igorovi Matovičovi, ktorému chce na rokovaní “povedať svoje zoči-voči”. Pellegriniho predovšetkým nahneval spôsob prezentácie perspektívneho nového predsedu vlády pred rokovaním ústredného krízového štábu. “Slovensko čelí najväčšej kríze v histórii a on si z toho bude vytĺkať politický kapitál, to je hanba a hyenizmus,” zdôraznil Pellegrini. Podľa neho ide o “obyčajné politické chrapúňstvo”. Matovič podľa neho uráža stovky ľudí, ktorí od rána do večera pracujú na zvládnutí krízy.

Igor Matovič, ktorý je poverený zostavením vlády, chce silou mocou na rokovaní predložiť svoje vlastné riešenia. Medzi nimi napríklad informovanie prichádzajúcich ľudí zo zahraničia bezplatnými správami od telefonických operátorov. Akoby Matovič zabudol,  že pred pár dňami dvojica inštruktážnych SMSiek bola už Slovákom rozposlaná. 

Telefonickí operátori sú podľa Matoviča ochotní zdarma zasielať ľuďom, ktorí majú byť po návrate zo zahraničia v karanténe, SMS správu s tým, aby sa správali zodpovedne a naďalej ostávali v domácej karanténe. Matovič chce toto riešenie ponúknuť na zasadnutí krízového štábu. „Rokovali sme s mobilným operátorom Orange a dohodli sme sa na tomto postupe. Sú ochotní zasielať informačné SMS ľuďom, ktorí sa vrátili z rizikových krajín, aby ostali doma. Musíme trochu pritlačiť ľudí, aby sa správali zodpovedne,“ uviedol Matovič. Domáca karanténa podľa neho nie je o tom, aby tí, u ktorých nie je potvrdený koronavírus, boli celý čas zavretí doma, ale aby sa vyhýbali miestam s veľkým počtom ľudí. Podľa lídra OĽaNO premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) nemá plán na riešenie v prípade rapídneho zvýšenia sa prípadov nákazy novým koronavírusom. “Budem žiadať presný plán postupu zodpovedných inštitúcií v rámci krízového manažmentu,” vyhlásil na štvrtkovom tlačovom brífingu s tým, že sa na zasadnutí štábu bude pýtať, v akom stave sú pripravené nemocnice, jednotky intenzívnej starostlivosti či technické vybavenie a testovanie pacientov.

„Žiadny plán vlády neexistuje. Premiér mi ani neumožnil vystúpiť, lebo som si ho dovolil kritizovať za to, že nemôže zabezpečovať respirátory dva mesiace po tom, ako prepukla kríza v Číne. Je legitímne, aby sme ho preto kritizovali, keďže mu nezáleží na tom, ako túto krízu zvládnuť, ale aby sa čím skôr zbavil zodpovednosti. Pellegrini sa nespráva ako premiér. Jeho vláda až dnes začína zabezpečovať pľúcne respirátory pre ľudí, u ktorých už je potvrdené ochorenie na koronavírus,” uviedol Matovič, u ktorého sme nie raz v minulosti boli svedkami “vyplakávania” v priamom prenose. 

(SCa, il.foto: pravda.sk)

Přejít nahoru