JCCR se stala krajskou centrálou distribuce ochranných prostředků

JCCR převzala řízení logistiky centrálního skladu ochranných pomůcek na letišti v Plané u Českých Budějovic a její vozy s logem Jižní Čechy opravdová láska se zapojily do rozvozu životně důležitého materiálu po celém regionu. „Momentálně jde všechno stranou, prioritou je, aby zdravotníci dostali ochranné prostředky co nejdříve,“ okomentovala operativní „transformaci“ JCCR na jednu ze složek krizového plánování jihočeská hejtmanka Ivana Stráská, která ocenila rychlost a nasazení všech pracovníků turistické centrály v akci.

„Jde o ochranné prostředky, které Česká republika přiváží z Číny, i ty, které vyrábějí české firmy. Následně se tyto pomůcky přerozdělují dle pevně stanoveného klíče. Přerozdělování desetitisíců roušek a respirátorů je poměrně logisticky náročné. Jsem velice ráda, že nastavený systém funguje spolehlivě,“ poznamenala hejtmanka.

Ředitel JCCR Jaromír Polášek s nasazením svého týmu pro potřeby krizového řízení neváhal. Ze své pozici totiž situaci v okolních zemích pozorně sledoval a o hrozbě uzavření hranic, jako nutného opatření v boji s šířící se nákazou novým koronavirem SARS-COV-2, hovořil týden před tím, než k němu skutečně došlo. Jeho obavy se naplnily. Cestovní ruch se zcela zastavil. Přitom z turismu jen na jihu Čech šlo ročně do veřejných rozpočtů téměř 10 miliard korun.

„Situace, vyvolaná šířením koronaviru po celém světě, zasahuje každého z nás a tvrdě dopadá na ekonomiku. Cestovní ruch, jako její významnou součást, nevyjímaje. Není to tak dlouho, co k nám přestali jezdit Asiaté. Už to byla pro poskytovatele služeb v turismu velká rána. A nyní se zastavilo všechno. Naším úkolem je už nyní vymýšlet, jak pomoci cestovnímu ruchu a stovkám tisíc lidí, kteří v něm, nebo s ním souvisejících oborech, pracují. Musíme být připraveni normální život rychle obnovit a znovu nastartovat. Prvním krokem je ovšem porazit koronavirus a proto nyní děláme to, co děláme,“ zdůraznil Polášek.

JCCR už zrušila celou akcí v tuzemsku i zahraničí. Projektoví manažeři a manažerky rozváží ochranné pomůcky, drží nonstop služby ve skladu na letišti, pomáhají na informačních linkách Jihočeského kraje, někteří i šijí roušky. Přesto myslí na budoucnost.

„Zrušili jsme dubnový veletrh cestovního ruchu Travelfest2020 na českobudějovickém výstavišti, ale současně jsme se rozhodli, že v každém případě zrealizujeme plánovanou navazující odbornou konferenci Travelcon 2020 ve dnech 23. a 24. dubna s tím, že její program zaměříme na vlivy aktuálních globálních změn v odvětví cestovního ruchu na jeho další vývoj. Z výstaviště prostě konferenci přestěhujeme do kyberprostoru a jednání se uskuteční zdarma a on-line,“ doplnil Polášek.

Současné aktivity JCCR zaznamenává mimo jiné video brífink Jihočeského kraje 24. března 2020 dostupný na: https://www.kraj-jihocesky.cz/video-brifing-jihoceskeho-kraje-z-letiste-v-plane-24-brezna-2020 nebo https://youtu.be/_vOj7S7nAMA .

Přejít nahoru