AKTUÁLNE: Slovensko zaznamenalo prvý prípad koronavírusu / Nakazená je aj 4 členná rodina Slovákov

Na Slovensku potvrdili prvý prípad nákazy novým koronavírusom, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Dnes o tom informoval premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). “Infikovaný je 52-ročný muž, ktorý sa podľa všetkého nakazil tzv. sekundárnym prenosom,” uviedol na piatkovom tlačovom brífingu. Má ísť o muža z obce Kostolište pri Malackách, ktorý pracoval vo Vysokej pri Morave. Pacient má byť už teraz hospitalizovaný v Univerzitnej nemocnici v Bratislave (UNB). Vyšetrený bude aj jeho syn, ktorý sa pred niekoľkými dňami vrátil z Benátok a manželka. Ich previezli do Univerzitnej nemocnice Bratislava na Kramároch. Odobrali im vzorky na COVID-19. Vzorky budú vyšetrené čo najskôr.

“Pacient nemá cestovateľskú anamnézu, nebol v zahraničí, v oblasti s rozšíreným výskytom vírusu,” objasnil Pellegrini. “Jeho syn bol v Benátkach, no hoci on sám nevykazuje žiadne príznaky, jeho otec sa mohol nakaziť od neho, ale detaily sa prešetrujú,” skonštatoval premiér. “Ide o ľahší priebeh ochorenia, pacientovi klesá teplota,” dodal.  Pacient ako symptómy uvádzal kašeľ a zvýšenú teplotu. Pacient bol v domácej karanténe a po zhoršení zdravotného stavu bol prevezený do nemocnice. Nenavštívil urgentný príjem, išiel priamo na samostatnú kliniku, ktorá je samostatným objektom. “Chcem upokojiť pacientov Univerzitnej nemocnice Bratislava, že sú v bezpečí. Nemohlo prísť ku kontaminácii priestorov nemocnice, lebo pacient bol v kontakte len s klinikou,” konštatoval premiér. Pre istotu však hlavný hygienik SR Ján Mikas vydal zakáz návštev v UNB. Najhoršie podľa premiéra bude, “ak by sme zistili, že môžeme mať medzi nami aj veľké množstvo ľudí, ktorí nikdy nebudú mať prejavy ochorenia a sú nosiči vírusu, lebo takých nie je možné nijakým spôsobom identifikovať”, dodal.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trnavskom kraji zriadili už štyri telefonické linky na poskytovanie informácií o novom koronavíruse COVID-19. Ľudia, ktorí majú otázky o tomto ochorení, môžu volať epidemiológom RÚVZ v Trnave na číslo 0905 – 903 053, v Senici na 0907 – 189 312, v Galante na 0907 – 996 734 a v Dunajskej Strede na číslo 910 – 459 200.

Podľa agentúry APA sa nakazila aj štvorčlenná rodina zo Slovenska, ktorá je teraz v karanténe vo svojej chate neďaleko Neziderského jazera. “Matka bola pred časom na medzinárodnom kongrese v USA. V deň návratu vykazovala prvé príznaky a potom ju informovali, že sa na kongrese preukázateľne dostala do kontaktu s pacientom s chorobou COVID-19,” informovala zástupkyňa rakúskeho krízového štábu Brigitte Novoselová. Teraz sa podľa nej pátra po ľuďoch, ktorí boli so slovenskou rodinou v kontakte.

(SCa)

Přejít nahoru