Toto sú novozistené príznaky nakazenia sa koronavírusom

Ak vás trápi anosmia, zbystrite pozornosť

Prudký nárast ľudí sťažujúcich sa na stratu čuchu a chuti, odborne nazývanú anosmia, hlásia lekári z mnohých krajín vrátane Veľkej Británie, Spojených štátov, Nemecka či Južnej Kórey. Podľa BBC na jednej strane nejde o nič prekvapivé, keďže anosmia je častým sprievodným javom aj pri bežných vírusových ochoreniach. Na druhej strane platí, že každý, kto v dnešných dňoch začne zrazu pociťovať stratu čuchu a chuti, by mal zbystriť pozornosť, a minimálne si nariadiť domácu karanténu.

Až 2/3 nakazených pociťujú stratu chuti a čuchu
Podľa americkej komory otorinolaryngológov by bolo určite vhodné ľudí, ktorí sa sťažujú na náhlu stratu čuchu a chuti, podrobovať testom na koronavírus. Nemeckí špecialisti upozorňujú, že stratu čuchu a chuti pociťujú až dve tretiny ľudí s pozitívnymi testami na koronavírus. A z Južnej Kórey pochádza dôležitý údaj, že spomedzi ľudí, ktorí mali pozitívne testy na koronavírus, no zároveň nepociťovali žiadne vážnejšie príznaky, trpeli až dve tretiny práve stratou čuchu a chuti.

To, že ľudia budú brať náhle objavenie sa anosmie odteraz veľmi vážne a naordinujú si domácu karanténu, môže podľa britských odborníkov významne zredukovať počet ľudí, ktorí sú nakazení koronavírusom, no nevedia o tom a tak rozširujú vírus ďalej.

Aké sú hlavné symptómy nákazy koronavírusom?
1. Vysoká teplota

2. Neustávajúci kašeľ, konkrétne taký, ktorý trvá viac ako hodinu

3.Tri a viac záchvaty kašľa v priebehu 24 hodín.

4. Únava

5. Bolesti svalov

6. Dýchacie ťažkosti

zdroj: netky.sk

Přejít nahoru