Je to „koronavirus“, nikoli „čínský virus“, ale Trump má pravdu: Čína ho postoupila tam, kde je nyní

Ve středu se Trump zeptal, zda byl tento postup „rasistický“.

Nazývat virus, spůsobem jakým to řekl, „protože pochází z Číny. Není to vůbec rasismus, ne, vůbec ne. Pochází z Číny, proto. Chci být přesný, “odpověděl Trump.

Zatímco Trumpova administrativa byla kritizována za svou reakci na pandemii, zejména za zpoždění při zpřístupňování testů na virus, Trump měl pravdu, že virus pochází z Číny, a že čínská vláda nese určitou odpovědnost za své šíření skrýváním a poté minimalizací ohniska.

Trump také správně poukázal na to, že se čínský vládní úředník pokusil obvinit USA z ohniska nákazy.

Zdá se, že virus pochází z trhu Huanan živých zvířat ve Wu-chanu. Z prvních 41 lidí nakažených virem bylo na trhu 27, které prodává a zabíjí zvířata, z nichž některá jsou divoká, pro spotřebu, hlásil Vox. V roce 2002 úředníci vystopovali vypuknutí viru SARS na trh v jižní Číně, který také prodával živá divoká zvířata za potravu.

Čínské tzv. „Mokré trhy“ se objevily v 70. letech, kdy hladomor zabil miliony lidí. V roce 1978 povolila čínská komunistická vláda soukromé zemědělství a o deset let později legalizovala soukromý průmysl chovu a prodeje volně žijících živočichů.

Časová osa ohniska koronaviru ukazuje, že se znovu objevil příliš podobný vzorec.

10. prosince 2019: 57letý obchodník s mořskými plody na trhu Huanan s názvem Wei Guixian onemocní v tom, co je považováno za první případ COVID-19. O několik dní později je hospitalizován.

30. prosince: Poté, co jiní prodejci potravin na trhu ve Wu-chanu onemocněli záhadnou nemocí podobnou pneumonii, se Dr. Li Wenliang, oftalmolog ve Wuhanské centrální nemocnici, účastní setkání na WeChat, populární čínské sociální mediální síti, s sedm dalších lékařů. Tématem konverzace je rostoucí počet případů, kdy se pacienti rychle zhoršují v souvislosti s respiračním selháním. Wenliang varuje, že nemoc se podobá SARS, která v 17 zemích zabila více než 800 lidí.

31. prosince: Čínská vláda veřejně potvrzuje, že desítky pacientů ve Wu-chanu jsou léčeny pro onemocnění podobné pneumonii.

1. ledna 2020: Wuhanská policie oznamuje, že proti „Wenliangovi a dalším lékařům“ podnikla právní kroky, aby je umlčeli před šířením „pověstí“ o viru.

5. ledna: Zdravotní úředníci v Číně vylučují možnost, že se jedná o opakovaný výskyt SARS.

7. ledna: Čínští představitelé tvrdí, že za rostoucí počet infekcí identifikovali virus COVID-19.

10. ledna: Čínští vědci publikují sekvenovanou DNA viru online.

11. ledna: Čína oznamuje první smrt kvůli COVID-19. 61letý muž byl pravidelným zákazníkem na trhu Huanan.

13. ledna: Případ viru je hlášen v Thajsku, prvním mimo Čínu.

16. ledna: Japonští úředníci hlásí svůj první případ COVID-19, muže, který navštívil Wuhan.

19. ledna: Čína umožňuje Wu-chanu uspořádat čínský lunární novoroční banket, kterého se ve Wu-chanu účastní desítky tisíc rodin.

20. ledna: USA hlásí svůj první případ COVID-19, 35letého muže v Snohomish County, Wash., Který cestoval se svou rodinou do Wuhan.

22. ledna: Se 17 hlášenými úmrtími a 550 infekcemi v Číně kvůli viru vláda oficiálně zamkne Wuhan. Do této doby, starosta města připouští, více než 5 milionů lidí již opustilo region.

6. února: Li Wenliang zemře v nemocnici ve Wu-chanu.

23. února: Čínský prezident Xi Jinping pořádá telekonference se 170 000 úředníky a prohlašuje, že jeho vláda jednala rychle, aby zastavila šíření viru.

12. března: Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Zhao Lijian naznačuje, že virus přinesli do Číny příslušníci americké armády. “Buďte transparentní!” Zhao napsal na Twitteru. „Zveřejněte svá data! USA nám dluží vysvětlení! “

17. března: Čínské ministerstvo zahraničních věcí oznamuje, že vylučuje americké novináře pracující pro New York Times, Wall Street Journal a Washington Post poté, co Trumpova správa omezila počet čínských novinářů, kteří mohou pracovat v USA

18. března: Poprvé od začátku ohniska hlásila provincie Wu-chan žádné nové případy COVID-19. Ohnisko, které začalo ve Wu-chanu, infikovalo v Číně 81 154 lidí a doposud zabilo 3 249 lidí. Celosvětově počet případů a úmrtí stále roste, infikovaných bylo 222 499 osob a více než 9 800 úmrtí. Informuje Yahoo.com.

Přejít nahoru