Německo potvrzuje, že Trump se pokusil koupit firmu, která pracuje na vakcíně proti koronaviru

Podle článku se Trump snažil přinutit společnost CureVac se sídlem v Tübingenu, která má také pobočky ve Frankfurtu a Bostonu, aby přesunula své výzkumné křídlo do Spojených států a vyvinula vakcínu “pouze pro USA”.

Zdá se, že mluvčí německého ministerstva zdravotnictví citovaný v článku uznal americký přístup a uvedl, že Berlín se “velmi zajímal o to, aby vakcíny a účinné látky proti novému koronavirus byly vyvinuty i v Německu a Evropě”.

V neděli odpoledne německé ministerstvo zdravotnictví informovalo agenturu Reuters, že její mluvčí byl v novinách citovaný správně, což potvrzuje, že Washington se pokusil převzít biofarmaceutickou společnost. Vládní zdroje naznačily, že Berlín nyní nabízí finanční pobídky CureVac, aby zůstal v Německu. Německý ministr vnitra Horst Seehofer na tiskové konferenci v neděli uvedl, že se dozvěděl o zprávách CureVac a že se o tom bude diskutovat na setkání krizového týmu v pondělí.

Velvyslanec USA v Německu Richard Grenelle na Twitteru řekl, že Weltova zpráva byla “nesprávná”. Minulý týden byl CureVac CEO Daniel Menichella mezi farmaceutickými zástupci pozvanými do Bílého domu, aby projednali vývoj vakcíny proti koronavirus s Trumpem, viceprezidentem Mike Pence a členy prezidentské pracovní skupiny pro koronavirus.

Přejít nahoru