Česko má první oběť koronaviru

O první oběti koronaviru v zemi informoval portál Idnes.

Česká republika má podle aktuálních informací 1120 potvrzených případů koronaviru. Z nemoci se zatím vyléčilo pouze 6 lidí.

Kvůli koronaviru je v Česku hospitalizovaných 83 lidí. Na jednotkách intenzivní péče je 20 lidí. Na plicní ventilaci čtrnáct a jeden muž ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) je na speciálním přístroji ECMO, ten okysličuje krev.

Prymula a Vojtěch o budoucnosti
Cestování do zahraničí může být omezeno až na dobu dvou let. „Budeme muset být opouzdřeni. Situace v ostatních evropských zemích nebude dobrá. To budou měsíce a dlouhé měsíce,“ prohlásil Prymula pro televizi Prima.
„Jde o to vyvarovat se toho, abychom neměli druhou nebo třetí vlnu epidemie, aby sem z jiných států, jako je Itálie, Francie, Španělsko, Německo nezačali proudit lidi,” zmínil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ohledně prognózy do budoucnosti Roman Prymula prohlásil, že Česko je schopné zvládat až 15 tisíc nakažených.

„Nechci podléhat falešnému uspokojení, ale doufám, že se to podaří udržet na těch 10 000 (nakažených). Jsme schopni efektivně působit do 15 000,” prohlásil pro Českou televizi náměstek ministra zdravotnictví.

Merkelová v domácí karanténě
Německá kancléřka Angela Merkelová zamířila do domácí karantény poté, co se zjistilo, že jeden z jejích ošetřujících lékařů měl pozitivní test na koronavirus.

„Kancléřka byla informována po dnešním projevu před tiskem, že lékař, který ji v pátek udělal preventivní očkování… byl pozitivně diagnostikován na koronavirus. Kancléřka se v této souvislosti rozhodla okamžitě vyrazit do domácí karantény. Bude pravidelně podstupovat vyšetření na koronavirus,“ uvedl německý kabinet v neděli.
Uvádí se, že Merkelová hodlá plnit své služební povinnosti, i když je v karanténě.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru