Legendárna Eva Pilarová († 80) dnes odišla

Speváčka Eva Pilarová, rodená Bojanovská, podľahla dlhej chorobe. Jej prvé zdravotné problémy sa objavili v roku 2018, kedy si pri nešťastnom páde poranila rameno a stehennú kosť. Kvôli ťažkým zlomeninám bola pripútaná na lôžko a musela podstúpiť operáciu. V roku 2019 sa podrobila ďalšiemu plánovanému zákroku, avšak jej zdravotný stav sa zhoršoval.
Bola česká popová a jazzová speváčka, herečka a fotografka, trojnásobná víťazka čitateľskej ankety Zlatý slávik v kategórii speváčok.

Spievala už od detstva a to aj vážnu hudbu. V roku 1960 sa stala členkou divadla Semafor, kde vystupovala, okrem iného, aj s legendárnou dvojicou Jiří Suchý a Jiří Šlitr. V roku 1962 na krátky čas odišla spievať do Divadla Rokoko, ale už v roku 1964 sa vrátila späť do Semaforu. V rovnakom roku si tiež zahrala drobnú úlohu vo filme Kdyby tisíc klarinetů (ako výrazná zboristka dievčenskej školy – spolu s Naďou Urbánkovou a ďalšími).

Počas dlhej speváckej kariéry naspievala veľké množstvo piesní, z ktorých sa stali hity. Veľmi populárne a obľúbené boli jej duety s Waldemarom Matuškom, spievala aj s Karlom Gottom, Jaromírom Mayerom a inými spevákmi. Speváčka mala farebne zaujímavý hlas a vynikajúcu spevácku techniku. S pribúdajúcimi rokmi sa stále viac orientovala predovšetkým na žánrovú oblasť jazzu a swingu, navštevuje letné festivaly. V posledných 20 rokoch sa venovala fotografovaniu prírody a miest, poriada výstavy svojích fotografií. Napísala dve kuchárske knihy.

V poslednom období trávila väčšinu času doma v kruhu rodiny a objavili sa informácie, že má podozrenie na leukémiu. To sa nepotvrdilo.

Pilarová bola majiteľkou českého Zlatého slavíka z rokov 1964, 1967 a 1971. Svojim hlasom očarila nielen svoju generáciu a vo svojom repertoári mala mnoho populárnych piesní.

zdroj: sk.wikipedia.org, net

Přejít nahoru