Štefec se pustil do neziskovek: Pomoc lidem v ČR se jich vůbec netýká, protože musí vybírat peníze na děti v Africe

Svůj příspěvek Štefec začal nečekaným vyjádřením, že „kdybych byl cynikem, byl bych pánubohu vděčný za Covid-19“. A dále vysvětlil, proč by viru poděkoval.

„(Pandemie – pozn.red.) ukázala totiž v plné nahotě, jak nestabilní a zranitelný je ‚globalizovaný‘ svět, v němž jsme nuceni žít a jak zbytečné, prázdné a bezzubé jsou instituce, které se tváří jako naši vůdci a ochránci,“ napsal.

Podle něj tato situace byla totiž vcelku očekávatelná. „Bylo jen otázkou času, kdy se objeví ona pověstná ‚černá labuť‘, spouštěč velké krize, která ukáže slabost našeho světa i naší země. Mohlo to být cokoliv – epidemie, povstání muslimského obyvatelstva v zemích západní Evropy, jaderná válka, nebo výbuch některé z velkých islandských sopek,“ dodal.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=631700974067529&id=100016828963330

Co nám odhalila pandemie koronaviru? Štefec odpovídá: „Absolutní nepřipravenost našeho státu na krizové situace.“ Kritizuje systém zdravotnictví a neschopnost státních a krajských institucí předvídat a plánovat reakce na podobné situace.

„Kontrast mezi neskutečnou obětavostí lékařů, zdravotnického personálu a dobrovolníků, s níž se snaží zvládnout nastupující vlnu onemocnění, a prázdným žvaněním neschopných politických nabobů, kteří se měli o funkčnost a připravenost tohoto systému ze zákona postarat, jejich snahou ‚hodit to‘ na někoho jiného, je ještě podtržen neskonalou tupostí lidí, vědomě mířících na ‚levné‘ sjezdovky do zasažených oblastí Itálie a Rakouska,“ uvedl.

Zmínil také činnost neziskových organizaci, kterých se podle něj pomoc lidem v Česku vůbec netýká.

„A také ‚distancování se‘ od pomoci lidem v ČR neziskovek jako je ‚Člověk v tísni‘, kterých se to, jak jinak, přece vůbec netýká, protože musí vybírat peníze na chudé děti v Africe!“ reaguje Štefec.
Organizace Člověk v tísni zveřejnila na svých webových stránkách vyjádření ke koronaviru 13. března. Situaci zástupci organizace označili za výjimečnou. Podotkli, že Člověk v tísni se zabývá pomocí lidem v krizích, válkách a složitých situacích. „Podstata epidemie je však jiná,“ napsali a dále popsali, co už udělali k zabránění šíření viru.

„I my jsme své fungování přizpůsobili, omezili jsme provoz na pražské centrále, naše pobočky v Česku a mise v zahraničí řešíme jednotlivě s ohledem na situaci v místě. Naší prioritou je zachovat stávající programy a dál pomáhat lidem v tísni například v Sýrii, kde eskalují boje a v pohybu jsou statisíce lidí,“ prohlásili v organizaci.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru