Evropská unie

Brusel nechal Srbsko s koronavirem na holičkách. „Evropská solidarita je pohádkou na papíře,“ Vučić volá Čínu o pomoc

V neděli 15. března předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uveřejnila video na sociálních sítích, ve kterém konstatovala, že nový koronavirus Covid-19 je zatěžkávací zkouška pro zdravotnictví v Unii a že je třeba chránit pracovníky ve zdravotnictví ochrannými pomůckami.

„Pracujeme na třech frontách. Za prvé, spolupracujeme s průmyslem, abychom podpořili produkci. Za druhé, je potřeba, aby ochranné pomůcky zůstávaly v Unii. Proto jsme změnili pravidla exportu. Ochranné pomůcky mohou být exportovány pouze s povolením vlád v EU. Za třetí, je potřeba sdílet tyto pomůcky v Evropské unii,“ prohlásila von der Leyenová.

Na zprávu z Bruselu zareagoval srbský prezident Aleksandar Vučić, který v pondělí 16. března vyhlásil ve své zemi stav nouze. Ve svém projevu dospěl k závěru, že v současné době neexistuje žádná velká mezinárodní nebo evropská solidarita, že je to pouze pohádka na papíře.

„Nebudu teď dělat politické závěry, ale uvědomili jsme si, že neexistuje žádná mezinárodní nebo evropská solidarita, všechno to byly pohádky na papíře,“ řekl Vučić.

Dále sdělil, že napsal čínskému prezidentu Si Ťin-pchingovi dopis, ve kterém ho nazval nejen přítelem, ale i bratrem a přítelem Srbska a požádal o pomoc.

„Jedinou naději vkládáme do těch, kteří nám jako jediní mohou pomoci – do Čínské lidové republiky. <…> A Číňané vědí, co to znamená, když někoho označíte za bratra. A to nejen mého osobního přítele a bratra, ale přítele a bratra celé země,“ prohlásil.

Srbsko je kandidátskou zemí Evropské unie a podle prezidentových slov od lidí z Bruselu dlouhodobě „poslouchali přednášky o tom, že máme kupovat jejich, a ne čínské zboží“.

„Po nás chtěli, abychom měnili podmínky veřejných zakázek, aby cena nebyla jediným kritériem. Když jim byly dobré srbské peníze, tak se měnily podmínky zakázek. A když je nouze, tak jim srbské peníze nejsou dobré,“ dodal.
Počet nakažených koronavirem v Srbsku zatím dosáhl 72.

Podle europoslance za ODS Jana Zahradila je současná krize dobrou možností uvědomit si, jaké jsou limity evropské integrace.

„Když je klid a mír, lze spřádat u zeleného stolu nekonečné úvahy o společných evropských politikách tam či onde. Když ale přijde krize a je nutno omezit některé ze čtyř základních svobod – kvůli migraci nebo epidemii – nastupuje zkrátka heslo o košili bližší kabátu a na scénu se v plné parádě vracejí národní vlády, které k tomu mají pravomoci i prostředky. Tak to prostě je a nemá cenu to lámat přes koleno. Teď je ta pravá chvíle, aby si to evropské instituce uvědomily,“ prohlásil na své facebookové stránce.
Ve svém příspěvku varoval zastánce pravice: „Po každé takové krizi přichází více veřejných výdajů, více přerozdělování, větší role státu. Pro pravičáky nepříjemná zpráva, ale budou se s tím muset vyrovnat a najít si v tom nějaký prostor.“ Na závěr Zahradil konstatoval, že Evropa na koronavirové krizi ztratí, zatímco Asie spíše získá.

https://www.facebook.com/jzahradil/posts/879311425832638

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru