Co je hodně to je hodně! Útok na Merkelovou. Obviňují ji z rozpadu Eurozony. Odmítla pomoc pro Itálii a Francii!

Angela Merkelová byla obviněna z toho, že nechala eurozónu rozpadnout se pod pandemií koronavirus. Německá kancléřka byla jednou z mála vůdců EU, který odmítly prosby tvrdě zasažených zemí, jako je Itálie a Španělsko, o tzv. Koronové dluhopisy, které by pomohly zmírnit ekonomickou ránu pandemie. Ekonom Marcel Fratzscher, prezident výzkumného ústavu DIW, varoval, že takový odvážný krok riskuje kolaps celé eurozóny.

Hostitel CNBC řekl panovi Fratzscheronovi: „Německo bylo netrpělivé vůči jiným národům a způsob, a který nebyli tak skromní jako Německo a více utráceli.”

„Evropa je ve finančním domě na půli cesty. Jde o větší integraci na zadní straně této fiskální fronty, nebo jakmile se usadí prach, odtáhne se Německo a řekne dost, stačí, nemůžeme mít větší fiskální integraci?“

Předseda DIW odpověděl: „Lidé si musí být vědomi, zejména v Německu, že by to znamenalo zvýšení eura, společné měny.”

„Pokud by velká ekonomika, jako je Itálie, nemohla financovat veřejný dluh, znamenalo by to kolaps eura.”

„Německo je proevropské a musíte uvažovat o alternativách v jiných scénářích.”

„Pokud není ochota podporovat slabší země v současné době důrazněji a mnohem silněji, musíte si uvědomit, že to riskuje menu Euro a způsobí hospodářskou depresi napříč Evropou, včetně Německa.”

“Je to těžké rozhodnutí. Chcete, aby se euro zotavilo? To znamená více financování pro menší národy a větší integraci. To je volba.”

Francouzský prezident Emmanuel Macron naléhal na Brusel za vydávání společných evropských dluhových dluhopisů, aby pomohl ekonomikám eurozóny vyrovnat se s dopadem opatření na blokování koronaviru.

Přejít nahoru