Papež Benedikt předovídá „pád papeže Františka“ ve vatikánském převratu

Expertka Lynda Telfordová, autorka „Ženy ve Vatikánu: Ženská moc v mužském světě“, tvrdí, že František chtěl pokračovat v práci zesnulého papeže Jana Pavla I., aby zajistil, že v církvi lze použít antikoncepci, aniž by tím byly dotčeny předsudky.

Mnozí citují Benedikta jako jednoho z klíčových tradicionalistů v katolické církvi a tlačí proti Francisovu přání umožnit ve Vatikánu rozsáhlé změny, aby oslovily dnešní věřící.

Vysvětlila, že Ján Pavel I byl odhodlán podněcovat změnu, zejména v oblasti antikoncepce, poté, co zažil na vlastní kůži problémy spojené se sexem a chudobou.

Bratr Johna Paula I., řekla Telfordová, měl mnoho dětí – ale on a matka kojenců se je snažily nakrmit, taková byla podmínka jejich života.

Kdyby byla povolena antikoncepce, bratr Johna Paula I. možná prožil takovou nesmírnou chudobu, tvrdí.

Ale na otázku, zda bude František schopen vyvolat tyto liberální změny, aby si zajistil jeho odkaz vedoucího Vatikánu, řekla paní Telfordová Express.co.uk, že má pocit, že dokud bude Benedikt naživu a v kostele, žádné takové změny neproběhnou.”

Řekla: „Obávám se, že papež Benedikt je spíše oponentem jakékoli změny.”

“Je to velmi silný tradicionalista a ve Vatikánu je jich příliš mnoho, tito zpětně vypadající tradicionalisté, kteří nechtějí žádnou změnu.”

“Myslím, že to vše vede k tomu, že pokud osvobodíte ženy od antikoncepce, dokonce i sňatkem s knězem, nevyhnutelně povedete k ženskému kněžství nebo alespoň k částečnému kněžství, což je děsivé pomyslel na většinu lidí, kteří jsou právě teď ve vyšších patrech kostela.“

Dodala: „V době, kdy si myslím, že se církev potřebuje změnit, nyní ztrácí věřící v mnoha zemích, musí zoufale změnit a přijmout rozdíly ve změně postavení žen po celém světě.”

Přejít nahoru