Lékař promluvil o tom, jaká rizika má pití alkoholu, když má člověk koronavirus

Marlene Kaplan, bývalý záchranář a nyní lékař v nemocnici v New Yorku, pracuje s pacienty s koronavirem. V polovině března se sám nakazil nemocí, ale podařilo se mu nemoc překonat. V rozhovoru promluvil o nemoci a o tom, zda stojí za to pít alkohol jako prevenci před nákazou.
Alkohol: dezinfikuje nebo škodí
Pití alkoholu pouze vytváří další tlak na tělo, játra především, což může být škodlivé v případě onemocnění koronavirem, řekl lékař.

Stát New York je v centru epidemie koronaviru ve Spojených státech. V pondělí počet obětí ve státě přesáhl 10 000.
Na otázku, zda by mohlo být požití silného alkoholu pro preventivní účely užitečné, řekl Kaplan, že „by měla být zvážena všechna rizika. Koronavirus, stejně jako každá nemoc, zatěžuje všechny vaše orgány. A zatímco vaše tělo bojuje, játra jsou pod zvýšenou zátěží tím, že odfiltrovávají vedlejší produkty tohoto boje“.

„Chcete si vytvořit další zátěž na játra? Ano, požívání alkoholu dezinfikuje ústa a možná i krk, ale je to jediná oblast. Alkohol vám plíce nevydezinfikuje,“ řekl.
Na vyplachování krku doporučil lékař vodu se sodou.

O nemoci
Zdravotník promluvil i o svých příznacích infekce. Dne 16. března pocítil první příznaky.

„První den ráno jsem cítil bolest břicha, nepohodlí. Nebyl jsem si jistý, jaký to má důvod. Myslel jsem, že jsem možná něco špatného snědl. Bolest jsem cítil, ale nebyla příliš znepokojující. Rozhodl jsem se zkontrolovat teplotu. Celý den byla teplota asi 37 – 37,5. Šel jsem do postele. Další den jsem měl mít směnu. Kolem 23:30 jsem se probudil a třásl se, cvakaly mi zuby. Zkontroloval jsem teplotu, která byla 39,5,“ svěřil se lékař.
Uvedl, že měl silné bolesti v zádech a břiše, stejně tak ztratil čich.

Poznamenal také, že zatím není jasné, proč někteří mladí lidé mají mírné příznaky a jiní mají respirační selhání.

„Nevíme, proč mají někteří lehčí průběh. Víme, že to má něco společného s tím, jak aktivně lidský imunitní systém reaguje. Pokud máte příliš aktivní imunitní odpověď, imunitní systém ničí nejen virus, ale i vaše zdraví,“ řekl.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru