Italský europoslanec tvrdí, že Německo manipuluje s Nizozemskem, aby sledovalo své vlastní zájmy

Italský europoslanec tvrdí, že Německo manipuluje s Nizozemskem, aby sledovalo své vlastní zájmy na hospodářské reakci Evropské unie na kronavírusovou krizi (COVID-19).

Vzhledem k tomu, že členské státy EU čelí bezprecedentní krizi uprostřed probíhajících blokád, které byly uzákoněny ve snaze zabránit dalšímu rozšiřování koronaviry, nedosáhly dosud čtyřikrát finanční dohody, která by byla přijatelná pro všechny členy. Belgie, Francie, Řecko, Irsko, Itálie, Lucembursko, Portugalsko, Slovinsko a Španělsko požadují, aby eurozóna vydávala tzv. „Koronabondy“, které by členům bloku nabídly pomoc a rozložily dluh na všechny z nich.

„Frugalská čtyřka“ – Rakousko, Finsko, Německo a Nizozemsko – ale namítají, že místo toho požadují aktivaci Evropského mechanismu stability (ESM), instituce zřízené po finanční krizi v roce 2008, která může poskytovat půjčky zemím eurozóny . Při použití ESM by členské státy mohly z ESM získat půjčky ve formě nákupů dluhopisů od Evropské centrální banky (ECB). Italští politici na levici i napravo dali jasně najevo, že odmítnou půjčky z ESM, i když to znamená zhroucení současné italské vládní koalice, jak již dříve hlásil Voice of Europe.

Rinaldi řekl pro portál Express, že „v Evropě neexistuje vedení“ a že ECB je vedena „nekompetentní osobností“ – jmenovitě Christine Lagardeová, a navrhl, aby ECB postupovala podle příkladů některých národních bank, jako jsou banky Anglie a Japonska. Říká, že ECB to neudělá, protože „to bylo rukojmí byrokratů“.

Přejít nahoru