Proč Číňané jedí divoká zvířata a jak je zastavit?

Historicky

“Wild Taste” – takhle doslova můžete přeložit čínské slovo pro divoké jídla, obvykle exotické. Jižní provincie Číny jsou známé takovými „lahůdkami“. Nejde jen o tradici. Stále naživu jsou vzpomínky na hladovou minulost – včetně té nedávné – v polovině minulého století.

Z přístavů a ​​hraničních trhů se divoká zvířata dostávají do městských bazarů a skladují je v Guanxi, Yunnan, Qinghai. Polovina místních obyvatel, jak ukazují průzkumy veřejného mínění, zvažuje: příroda samozřejmě musí být chráněna. Zároveň 60% připustilo, že v posledních dvou letech „hru“ vyzkoušeli alespoň jednou.
Kromě toho podle výzkumu nejsou hlavními spotřebiteli exotiky vůbec špatně vzdělaní venkovští lidé, kteří věří v magické vlastnosti masných a zvířecích kostí, ale mladí lidé s vyšším vzděláním a dobrými výdělky.

Navíc v posledním desetiletí, spolu se zvýšením úrovně vzdělání a příjmu, poptávka po exotických jen vzrostla. Léky pro volně žijící zvířata, jídla z nich – to je prestižní.
Ještěrky, želvy, pávi se mohou stát domácími mazlíčky, živé opice a hadi se prodávají za pochoutky. K ošetření používají tygří kosti, medvědí žluči, jelení rohy, mloky, ježky, maso – mimochodem, hemží parazity. Slonovina, lebky antilop, kůže tygrů, krokodýli jsou drahé suvenýry.

Trh s divokými zvířaty od konce 90. let rychle roste, miliony jednotlivců jsou přepravovány na jih Číny ze sousedních asijských zemí. Již před dvěma desetiletími vyhubení ohrožovalo 70% druhů místních savců. Takže na pokraji vyhynutí je tygr a čínský pangolinský ještěr.

Tvrdý boj

Úřady na dlouhou dobu jednoduše neměly nástroje k potlačení nezákonného obchodu. Nebylo dost informací o černém trhu divokých zvířat, údaje o stavu životního prostředí. Bylo nutné navázat interakci mezi různými strukturami zapojenými do řešení tohoto problému nejen v rámci země, ale také v zahraničí.

Vypuknutí SARS v roce 2002 znělo alarmujícím způsobem. Pak se netopýři stali zdrojem viru a infekce byla přenesena na člověka z civetu – dravého savce z rodiny wyverre, podobného kočce nebo mývalovi.

A to se také stalo v jižní Číně. Divoká zvířata však stále zůstávají nejen na jídelníčku v jižních oblastech ČLR, ale také se dostávají do tabulek průvodce po restauracích Michelin. Jen rok před pandemií koronaviru, v průvodci nebeským královstvím, bylo gurmánům doporučeno, aby si určitě vyzkoušeli jídla od divokého holuba a hady.

Bezmocnost a vysoká korupce místních orgánů vedla ke skutečnosti, že obchod s volně žijícími zvířaty se stal velmi výnosným a dobře organizovaným odvětvím. Objem tohoto trhu se odhaduje na 125 miliard juanů ročně, zaměstnává asi šest milionů lidí. A mluvíme pouze o právní části. Jeden může jen hádat o rozsahu na černém trhu. Píše portál RIA.ru.

Dlouho očekávané zákazy

K posunům v právních předpisech však nakonec došlo. V lednu zveřejnila skupina 19 čínských vědců otevřený dopis, v němž navrhuje zakázat obchod a stravování volně žijících zvířat. Současně předseda Xi Jinping připustil: ačkoli si orgány jsou vědomy nebezpečí tohoto problému, dosud nebyl vyřešen. A vyzval vládu, aby pracovala na zpřísnění příslušných zákonů.

V únoru Úřad pro kontrolu a regulaci trhu, ministerstvo zemědělství a rozvoje venkova a Státní lesnická správa ČLR přijaly oficiální dekret: „Od okamžiku zveřejnění této zprávy až po úplné zastavení epidemie zakázat všechny druhy operací souvisejících s obchodem s volně žijícími zvířaty. Výjimkou je výzkumná práce v medicíně.”

Zástupce Greenpeace v Pekingu poznamenal, že tento příkaz bude obtížné realizovat. Není jasné, co dělat s čínskou tradiční medicínou a co je nyní považováno za nezákonné.
V důsledku celonárodní kampaně však policie začátkem března zabavila 92 tisíc divokých zvířat a více než pět tisíc kilogramů hotových výrobků, včetně makaků, exotických ptáků, pávů, divočáků a civetů.

Přítel i jídlo

Po mnoho let se dohadují o jiné čínské kulinářské tradici – jíst psí maso. Na to jsou zvyklí nejen na jihu. Sobachatin se konzumuje ve střední Číně i na severu. Navíc to nebude každý Číňan prokázat a budou v rozpacích a všechno popřou.

Korešpondent RIA Novosti často slyšel argumenty ve prospěch tohoto jídla a od vzdělaných lidí. Řekněme, že psí maso je velmi užitečné. Nezáleží na tom, kdo je chován na porážku – prasata nebo psi.

Na každoročním festivalu masa psů v Yulinu se zvířata často shromažďují na ulicích a způsoby vaření jsou šokující. Psi jsou chováni v špinavých klecích, napuštěni vroucí vodou, spáleni a zavěšeni na policích. Zároveň mnoho zvířat onemocní a dokonce i ti, kterým se dobrovolníci podaří zachránit před smrtí, brzy umřou.

 

Není pochyb o tom, že po vypuknutí nového typu koronaviru, který si již vyžádal téměř 150 tisíc životů na celém světě, bude čínská vláda aktivně převzít „oddělení masa“ na čínských trzích. Budou pokračovat tvrdá opatření a sociální kampaně na změnu stravovacích návyků. Neexistuje však žádná jistota, že lidé rychle opustí stoleté tradice. Trh s volně žijícími zvířaty a psím masem s největší pravděpodobností půjde do podzemí.

Přejít nahoru