Karanténa pro knihy? A kdyby jen to!

Od pondělí se tak mohou pro veřejnost otevřít provozovny do 2500 metrů čtverečních, které nejsou součástí obchodního centra nad 5000 metrů čtverečních, nebo mají vchod zvenku. Provoz ale mohou obnovit také informační centra, knihovny, posilovny a fitness centra, zoologické, botanické a dendrologické zahrady, zatím bez vnitřních expozic. Lidé také mohou znovu do autoškol a na bohoslužby.

V praxi to ale znamená, že se otevřou doposuď zavřené prodejny. Mezi nimi také prodejny obuv. Lidé si v kamenných prodejnách tak budou moci zkoušet boty. Nutností budou ponožky na nohou a povinnost před zkoušením si dezinfikovat ruce. Oblečení se ale zkoušet nebude moct, muselo by do karantény. Ministerstvo zdravotnictví se nechalo slyšet, že se nepovoluje zkoušení oblečení a nebudou otevřeny kabinky. Zákazníci i prodejci tak neměli zcela jasno, zda se nařízení vztahuje i na obuv.

Prodejci, krom toho musí zajistit, aby lidé dodržovali nejen dvoumetrové odstupy, u často dotýkaných předmětů, jako jsou například kliky, musejí umístit dezinfekci. Personál musí používat rukavice při kontaktu se zbožím a při přijímání plateb od zákazníků. Vrácené zboží musí na tři dny umístit do kontejneru nebo krabice označené karanténa. To se vztahuje také na zboží jako jsou knihy. Ta v podobných boxem po vrácení zákazníkem bude muset zůstat následující dva dny. Pro knihkupce platí, že manipulovat s knihami a dalším podobným zbožím může personál jen v rukavicích, zákazníci si musejí u vstupu dezinfikovat ruce. Doporučuje se to i u výstupu z prodejny. Za těchto podmínek mohou lidé na knihy sahat.

(SCa)

Přejít nahoru