Je severokorejský vůdce Kim Čong-un mrtev? Britský portál Express.co.uk tvrdí, že ano. No mýlil se

Důvodem obav bylo, že se v polovině dubna 36letý diktátor výjimečně a bez vysvětlení neobjevil na oslavách narozenin svého dědečka a zakladatele KLDR Kim Ir-sena, kde jinak nesmí chybět. Naposledy byl na veřejnosti spatřen o několik málo dní dříve na jednání vlády. Vůdce KLDR se navíc měl podle médií podrobit operaci srdce a jeho stav byl po operaci vážný. V posledních dnech se dohady, předevší v Asii, ale zintenzivněly.
Podle zdrojů agentury Reuters Čína vyslala do Severní Koreje tým zahrnující zdravotnické odborníky, ale i úředníky, který má radit severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi. Reuters to uvedl s odvoláním na tři informované zdroje. Agentura nebyla schopná okamžitě určit, zda má cesta něco společného se zdravotním stavem Kima. Následně se ale oficiální severokorejské noviny o Kimovi již nezmiňují.

O smrti Kim Čong-una také informoval například víceprezident hongkongské televize HKSTV. Že je Kim po smrti se domnívá i italský sinolog a bývalý dlouholetý korespondent agentury ANSA v Číně Francesco Sisci, který se myslí, že Kimovo srdce nezvládlo jeho nezdravý styl života. Webový portál Daily NK, který údajně získává informace od severokorejských přeběhlíků, napsal s odkazem na své zdroje, že se Kim zotavuje po „kardiovaskulárním chirurgickém zákroku“. Vůdcovo zdraví je podle portálu podlomené kvůli tomu, že má nadváhu, kouří a je přepracovaný.

Podle New York Post měl ale Kim Čong-un opustit hlavní město Pchjongjang a nachází se na neznámém místě v KLDR. Spekulací je hodně, oficiální informace ovšem chybí. Severní Korea o stavu svého vůdce, jak jinak, neinformuje. Podle zdroje americké Fox News z řad amerických tajných služeb mají již nyní Spojené státy vypracovány podrobné plány, jak v případě smrti Kim Čong-una postupovat. Japonský list Yomiuri Shimbun uvedl, že převzít vládu v zemi je v případě potřeby připravená Kimova mladší sestra Kim Jo-čong, uvedl server jihokorejského listu Čoson Ilbo.

Podle Britského portálu Express.co.uk je Kim Čong – un skutečně mrtev. Informace sa objevila v neděli ráno. Podle portálu smrt vůdce potvrdilo hned několik zdrojů pocházejícich ze Severní Korey a Dálného východu. „Vzhledem na velice vysokou míru utajení podobných informacií, celková situace zůstává dnes večer nejasná,“ uvedl ještě v sobotu v noci Express.

(SCa, il.foto: kldr.info)

Přejít nahoru