Merkelová šokuje. Otevřeně přiznala, že islám je součástí Německa

Německá kancléřka Angela Merkelová tvrdí, že islám se stal součástí Německa, a spoluobčany vyzývá, aby muslimům projevily toleranci. Informovala o tom v noci na dnešek agentura AP.

Členem své konzervativní Křesťanskodemokratické strany (CDU) ve středu řekla, že většina muslimů žijících v Německu se distancovala od násilí během nedávných protestů proti videu na internetu zesměšňující proroka Mohameda.

Němci “by měly být (islámu) otevření a říci ‘ano, je částí nás’,” řekla kancléřka.

V Německu podle odhadů žijí přibližně čtyři miliony muslimů. Podobné vyjádření zaznělo v roce 2010 z úst bývalého německého prezidenta Christiana Wulffa, který řekl, že islám v současnosti “také patří k Německu”.

 

Merkelová: Křesťané ať přemýšlejí o svém náboženství

Merkelová také navrhla, aby křesťané znovu začali přemýšlet a mluvit o svém vlastním náboženství “namísto toho, aby se obávali islámu”.

Pobouření věřících kvůli protiislámské snímku vyprodukované ve Spojených státech vedlo v uplynulých týdnech v mnoha zemích k protestům a útokům na diplomatická zastoupení, zejména americké.

Pochopení pro jejich hněv vyjádřil i německý ministr zahraničí Guido Westerwelle, který zároveň upozornil, že rozhořčení muslimů neomlouvá násilí. Reagoval tak na napadení německého velvyslanectví v súdánském hlavním městě Chartúm před dvěma týdny.

 

Přejít nahoru