Nejhorší teprve přijde, varuje WHO

Varování vyslovil v době, kdy mnoho států, včetně těch evropských začala karanténní opatření uvolňovat. WHO uvedla, že stále není jasné, odkud virus pochází.

 

Virus má koho napadat

“Věřte nám. To nejhorší je teprve před námi,” řekl Tedros Ghebreyesus: “Pojďme předejít tragédii. Je to virus, kterému mnoho lidí nerozumí.”

 

Agentura AP uvedla, že ředitel přímo nezmínil, proč se epidemie, při které se nakazilo téměř 2,5 milionu lidí, může ještě výrazně zhoršit. On i další odborníci však již dříve varovali, že by se mohla nemoc nekontrolovaně šířit v Africe.

Zmínil také, že sérologické rozbory ukazují, že i v těch nejpostiženějších zemích byla infikována pouze malá část populace, zhruba dvě až tři procenta. Virus tedy má koho napadat.

 

Nelze také zapomínat, že při španělské chřipce před sto lety byla druhá vlna horší než první. Ředitel WHO ve vystoupení vzpomínal i tuto epidemii, když o současné pandemii řekl, že je “jako chřipka v roce 1918, která zabila až sto milionů lidí”.

“Teď ale máme technologie, můžeme zabránit pohromě, můžeme takové krizi předejít,” dodal Tedros Ghebreyesus.

 

Oznámil, že WHO objednala 30 milionů testů na zjištění koronavirus a že ještě tento měsíc začne distribuovat zhruba 180 milionů chirurgických roušek.

 

Poznamenal, že v rámci solidárního programu WHO k testování léků na koronavirus je připraveno přes 600 nemocnic přijímat pacienty.

Nevíme, odkud koronavirus pochází
Regionální ředitel WHO pro západní Pacifik Takeši Kasai následně připomněl, že v současné chvíli se nedá přesně určit, odkud koronavirus pochází. Spekuluje se o přenosu z netopýra, luskouni, ale také o úniku z čínského laboratoře.

 

Ochranná opatření uvalená jednotlivými vládami je také nutné podle něj uvolňovat jen postupně, jinak hrozí další rozpuku nákazy.

 

Lidé si proto musí zvyknout na nový způsob života, aby mohla společnost fungovat, pokud nebude objevena vakcína.

 

Nic jsme netajili

Tedros Ghebreyesus se v promluvě opět ohradil proti kritice Washingtonu, že WHO zpočátku podceňovala epidemii v Číně: “Varovali jsme od prvního dne, že toto je ďábel. Jsme otevřeni a nic neskrýváme. Nejen USA, ale všechny země dostávají informace hned.”

zdroj: netky.sk

Přejít nahoru