Populističtí vůdci vyjadřují podporu Orbánovmu nouzovému zákonu. Salvini: “Dobrá práce můj přítelel Viktor Orbán…”

Nouzové právní předpisy umožňují Orbánově vládě dočasně vládnout bez konzultace s parlamentem, dokud krize kronavírusů (COVID-19) neprojde. Liberální politici z celého světa rychle tento krok odsoudili, jak již dříve hlásil Voice of Europe. Předseda Evropské lidové strany (PPE) Donald Tusk dokonce požadoval, aby byla Orbánova strana, Fidesz, vyloučena z evropské parlamentní skupiny, a dnes 13 vůdců v EPP požádalo Tuska o vyloučení Fidesze.

Maďarská vláda sama trvá na tom, že takové útoky jsou založeny na nedostatečném porozumění tomu, co zákon ve skutečnosti říká, a že jeho skutečným záměrem je pouze umožnit vládě rychleji reagovat na nové výzvy v době, kdy se krize odvíjí.

Italský Matteo Salvini, bývalý ministr vnitra a vůdce nacionalistické strany Lega, vyjádřil svou podporu tomu, co maďarský parlament viděl jako demokratické rozhodnutí o pandemii. “Zvláštní pravomoci pro Orbána v boji proti viru?” napsal. “Zdravím s respektem ke svobodnému výběru maďarského parlamentu (137 hlasů pro a 53 proti), demokraticky zvolených jeho občany. Dobrá práce s mým přítelem Viktorem Orbánem a hodně štěstí všem lidem Maďarska v těchto těžkých dobách pro všechny. “ Píše Voice of Europe.

A ve Španělsku Santiago Abascal, předseda pravicové populistické strany Vox, ocenil Orbána za to, že odvážně přijal opatření k boji proti pandemii, a vyjádřil plnou podporu maďarské vládě. “Podporuji maďarskou vládu Orbán, která je nyní napadena všemi evropskými progresivy,” tweetoval. „V této krizi přijal odvážná opatření na ochranu své populace. Jiní, s poloviční populární podporou, nashromáždili mnohem více moci a přinesli nám zdravotní, politický a ekonomický chaos. “

Ve zprávě bohaté na ironii, která odhaluje napětí mezi populisty ve východní Evropě a západoevropskými liberály, odpověděl nový slovinský pravicový populistický premiér Janez Janša na vztek Donalda Tuska, který v EPP napadl maďarské nouzové právo. „Milý Donald Tusku, pošlete nám prosím a do zemí jižně od nás nějaké osobní ochranné pomůcky. Ventilátory jsou také velmi potřebné a vítány. Děkuji.”

Přejít nahoru