Čínské státní média: Laboratoř ve Wuhanu má tři netopýři, které mají koronavirus!

Vědci se domnívají, že COVID-19 – který se poprvé objevil ve Wuhan a zabil asi 340 000 lidí na celém světě – vznikl v netopýrech a mohl být předán lidem prostřednictvím jiného savce.

Ředitel Wuhanského institutu pro virologii však řekl státnímu rozhlasovému vysílání CGTN, že tvrzení amerického prezidenta Donalda Trumpa a dalších, který říkají, že virus mohl, ze zařízení uniknout, jsou „čisté nesmysly“.

V rozhovoru natočeném 13. května, ale vysílaném v sobotu večer, Wang Yanyi uvedl, že centrum „izolovalo a získalo některé netopýry koronaviry“.

„Nyní máme tři kmeny živých virů … Jejich nejvyšší podobnost se SARS-CoV-2 však dosahuje pouze 79,8 procent,“ řekl s odkazem na kmen koronavírusů, který způsobuje COVID-19.

Jeden z jejich výzkumných týmů, vedený profesorem Shi Zhengli, zkoumá koronaviry netopýrů od roku 2004 a zaměřil se na „sledování zdroje SARS“, kmen, který je za dalším vypuknutím viru téměř před dvěma desetiletími.

„Víme, že celý genom SARS-CoV-2 je jen 80 procent podobný genům SARS. Je to zjevný rozdíl,“ říká.

“V minulém výzkumu profesor Shiho tedy nevěnovali pozornost takovým virům, které jsou méně podobné virům SARS.”

Wang v rozhovoru uvedl, že před tím, než v prosinci obdržel vzorky, jejich tým nikdy „nenarazil, nezkoumal ani neudržel virus“. Informuje agentura AFP.

„Ve skutečnosti, stejně jako všichni ostatní, jsme ani nevěděli, že virus existuje,“ řekl. “Jak to mohlo uniknout z naší laboratoře, když jsme o tom nevěděli?”

Světová zdravotnická organizace uvedla, že Washington nenabízí žádný důkaz na podporu „spekulativních“ tvrzení.

Přejít nahoru