Škornice aneb bylina prostopášného kozla

Jednou z nejdůležitějších aktivních složek škornice je icariin. Jeho koncentrace z velké části určuje účinnost každého druhu škornice. Icariin je relaxant hladkého svalstva, které se liší od svalstva kosterního. Účinek spočívá v tom, že nedobrovolné napětí vnitřních tkání povolí a centrální nervový systém tak může přepnout ze stavu bojuj nebo uteč do stavu odpočívej a regeneruj.

V důsledku této změny dochází k ústupu mnoha aspektů nemoci, protože tělo už nemusí čelit stresu. Ačkoliv to neznamená, že dojde k vyléčení všech problémů, zvláště ne těch v pokročilém stádiu, mnozí lidé užívají byliny, aby zvládali svůj stav a dosáhli úlevy.

Výskyt škornice
Škornice roste v celé jižní části Číny, ale lze ji nalézt také v asijských zemích, které s Čínou bezprostředně hraničí, stejně jako v některých zemích Evropy. Její čínský název je Jin Jang Huo nebo Čan Ling Pi a hojně se využívá v tradiční čínské medicíně. Populární se však stala také v západní alternativní medicíně, kde se užívá k léčbě mnoha neduhů.​

Ačkoliv může mít rostlina stejný název, existuje jí kolem 60 druhů a více než 15 jich v Číně nese název Jin Jang Huo. Pro laika proto může být složité rozpoznat účinnost a vlastnosti rostliny jen podle jejího názvu.

Použití škornice
Škornice se často využívá k léčbě osteoporózy a různých sexuálních dysfunkcí. Nasazuje se však také k léčbě vysokého tlaku, bronchitidy, ischemické choroby srdeční, obrny a dalších nemocí. Dává to smysl, neboť aktivní složky působí na hladké svalstvo. Což jsou tkáně obklopující srdce. Když jsou srdeční svaly pod zátěží, je snadné si představit, že to může způsobovat další potíže v přilehlých systémech.

Uvolnění hladkého svalstva může mít také druhotný přínos. Zdravotní prospěch může pokračovat úlevou od únavy mysli i těla. Za tímto účelem se bylina využívá v tradiční čínské medicíně. Je velmi vhodná na bolesti kloubů, otupělost, potíže s pamětí, bolestivou nebo chladnou bederní oblast a kolena, nepravidelné menstruační cykly, samovolný odtok semene a impotenci. Přisuzují se jí protistárnoucí účinky a může také zlepšit stav imunitního a endokrinního systému.

Dávkování škornice

Ačkoliv se icariin v této rostlině vyskytuje v přírodě v mnoha různých koncentracích, během procesu kultivace lze regulovat dávku pro individuální spotřebu. Individuální dávka je zčásti určena výškou, hmotností a zdravotními potížemi. Pokud máte jakékoliv zdravotní potíže, důrazně doporučujeme poradit se před užíváním této rostliny s lékařem. Obecně se doporučuje 2 x denně zarovnaná mocca lžička (čtvrt klasické kávové), případně navíc ještě jedna dávka před samotným stykem.

zdroj: energiezivota.com

Přejít nahoru