Zabíjí Vladimir Putin novináře? Galerie mrtvých kritiků Putinova režimu

Maximu Borodinovi bylo 32 a byl reportérem pro místní webové stránky Nový Den, pro které dělal těžké příběhy o zločinu a politické korupci, včetně Jevgenijského Prigozhina, oligarchy obžalovaného Spojenými státy za provozování „továrny na trolly“, která pomohla Rusku pokusit se ovlivnit americké prezidentské volby v roce 2016. Maxim Borodin nehovořil jen o posledním šílenství v lázeňských procedurách.

Maxim Borodin_foto_Novy Den AP

Reportéři webu tvrdí, že v jeho bytě nebyly žádné známky boje. Ale dříve mu hrozili za jeho příběhy a Paulina Rumyantseva, jeho kolegyně, řekla pro CNN: „Protože Maxim měl velké plány na svůj osobní život a kariéru, není nic, co by podpořilo rozsudek o sebevraždě.“

Žurnalistika je v Rusku nebezpečným obchodem.

V březnu 2007 Ivan Safronov, který vyšetřoval prodej ruských zbraní Íránu a Sýrii, zemřel po pádu z okna v pátém patře. Říkalo se o sebevraždě.

Ivan Safronov_foto_CPJ

V listopadu 2009 vypadla nezávislá novinářka Olga Kotovskaya ze 14. patra. Bojovala s ovládáním své stanice s členem vlády. Její smrt byla také kvalifikována jako sebevražda.

Olga Kotovskaya – foto – slideshare

V únoru 2012 Victor Aphanasenko, redaktor novin, který vyšetřoval polovojenské nájezdy v jižním Rusku, zemřel po uklouznutí ve svém domě.

V listopadu 2015 byl Michail Lesin, který byl často popisován jako státní mediální kritik prezidenta Vladimíra Putina, ale který s ním upadl k laskavosti, byl nalezen mrtvý po pádu v jeho hotelovém pokoji ve Washingtonu. FBI říká, že upadl kvůli extrémního pití a měl zranění na krku, pažích, nohách a trupu.

V březnu 2017, Nikolai Gorokhov, právník Sergeje Magnitského, který byl zdrojem hlášení o největších ruských daňových podvodech, upadl z okna čtvrtého patra. Ruské úřady učinily toto vysvětlení jako sebevraždu. Píše portál npr.org.

 

Sergej Jušenko (2003)

Liberálního politika, poslance ruské dumy, zastřelili 17. dubna 2003 krátce poté, co před volbami zaregistroval svou stranu Liberální Rusko.

Mimo jiné obhajoval zeštíhlení ruské armády a vedl vyšetřování bombových útoků na ruské obytné domy, které podle něj zosnovala ruská tajná služba FSB pro podporu války v Čečensku.

Jurij Ščekočichin (2003)

Investigativní reportér a politik, který se věnoval vyšetřování korupce, zločinu a vlivu bývalých agentů KGB v ruské společnosti. Pro noviny Novaja Gazeta vyšetřoval bombové útoky na ruské obytné domy v roce 1999, které spojoval s FSB. Zemřelo při nich 293 lidí. Útoky vedly k druhé rusko-čečenské válce.

Spolu s Jušenkovom se snažili v dumě prosadit zřízení vyšetřovacího výboru, neuspěli však a oba byli později zavražděni. Ščekočikin zemřel 12 dní po hospitalizaci po záhadné otravě. Navzdory žádostem redakce Nové Gazety ruská generální prokuratura odmítla vyšetřovat jeho smrt jako vraždu.

Paul Chlebnikov (2004)

Investigativní novinář a šéfredaktor ruské verze časopisu Forbes byl zastřelen poté, co odešel ze své kanceláře na ulici v Moskvě. Chlebnikov (41) byl americký novinář s ruskými kořeny, jeho rodina utekla z Ruska po revoluci v roce 1917. Podle Výboru na ochranu novinářů byl v pořadí 11. novinářům, zavražděným, odkdy se k moci dostal ruský prezident Vladimir Putin. Pozornost si získal, když v roce 2004 ruský Forbes poprvé zveřejnil seznam nejbohatších Rusů. Ukázalo se, že Moskva je má až 33, žádné jiné město na světě jich tolik nemělo.

Anna Politkovská (2006)

Zastřelili ji v den Putinových narozenin. Vykonavatelů vraždy v obytném domě v Moskvě, kde bývala, našli, ne však organizátorů. Politkovská (48) byla prominentní novinářkou novin Novaja Gazeta, věnovala se zejména válce v Čečensku a masivním porušování lidských práv ruskými vojáky na Kavkaze.

Před jejím cestou do severoosetského Beslanu, po teroristickém útoku na školu v roce 2004, ji otrávili na letišti v Moskvě. Otravu se však nikdy nepodařilo identifikovat. Za svou práci dostávala množství výhružek.

Stanislav Markelov (2009), Anastasia Baburové (2009)

Advokát, který se věnoval lidským právům, mimo jiné obhajoval novinářku Annu Politkovskou, příbuzných obětí rukojmí dramatu v moskevském divadle či rodinu 18-leté Elzy Kungajevovej, mladé Čečenky, kterou unesl, znásilnil a brutálně zavraždil ruský voják Jurij Budan (také se stal obětí vraždy v roce 2011 po předčasném propuštění z vězení).

Právníka Markelova (34) zastřelili na ulici v Moskvě nedaleko Kremlu. Spolu s ním i ruskou novinářku Anastasiu Baburové (25) z novin Novaja Gazeta, která se mu snažila pomoci. Studentka žurnalistiky na Moskevské státní univerzitě Baburové vyšetřovala činnost ruských neonacistických skupin. Radikální pravici se začala věnovat poté, co se stala svědkyní rasistického útoku na korejského studenta. Píše portál Dennikn.sk.

Přejít nahoru