Pracovali s Novotným. Teď ho sejmuli. „Lžou, donutím je k omluvě,“ hrozí starosta

Kdo uvažuje, jak vlastně funguje mysl řeporyjského starosty Pavla Novotného, může se obrátit na článek jeho bývalých kolegů z bulvární branže, Barbory Koukalové a Petra Konečného z deníku Expres.

„Na úvod musíme říct, že Pavla Novotného osobně známe dlouho a dobře, je to náš kolega a kamarád. Bára s ním pracovala tři roky v redakci eXtra, kterou vedl, Petr se s ním setkával na úrovni šéfredaktora, kdy sice měli konkurenční spory, ale ve výsledku zůstávali přáteli. Pavla máme oba rádi, je to neskutečně kreativní a inteligentní člověk, jenže teď už to není náš kolega, rozhodl se být politikem a proto je dobré, abychom poskytli náš pohled na Novotného, lidé jsou často z jeho osobnosti zmateni a nevědí, co si o něm myslet,“ uvádějí oba autoři svou profesionální minulost ve vztahu k řeporyjskému starostovi.

Koukalová s Konečným konstatují, že si Novotný v bulváru vypěstoval silnou značku, ale postupně se stal nezaměstnatelným. „Kolegové s ním měli neustále problémy, redaktoři pod ním nechtěli dělat a vydavatelé se ho báli proto, že namísto práce pro značku pojede pouze na sebe,“ tvrdí. A proto prý dělal manažera pro Láďu Hrušku.

„Poslední jeho novinářská štace byla u Jaromíra Soukupa a Pavel tehdy stál za kontroverzní reportáží o financování České televize, jež skončila žalobou a nebylo to v Pavlově novinářské kariéře poprvé, čímž taky skončily jeho mediální otevřené dveře. Protože se ale léta angažoval v regionální politice Řeporyjí jako dlouholetý člen ODS, zvažoval své možnosti a jediná cesta byla zkusit stát se starostou,“ míní dvojice bulvárních novinářů, že post starosty byla Novotného jediná možnost.

Této úlohy se podle nich zhostil dobře, ale plat starosty byl údajně pro bývalého bulvárního novináře nedostatečný. „Pavel totiž potřeboval peníze. Plat starosty na takové obci je věc, ze které nemůžete moc vyžít, čili nemohl nekývnout na nabídku Mall TV natáčet seriál Extrémní starosta, kde ukazuje, jak řeší problémy ve svém přehnaném stylu, což byl ten nejlepší formát, co ta televize do té doby vyprodukovala.“

A právě v Mall TV údajně vznikl nápad postavit pomník vlasovcům. „Z našich zdrojů víme, že pomník vlasovcům byl nápad tvůrců pořadu na Mall TV a Pavel jako showman byl naprosto ideální k tomu ho uskutečnit, kdy sedne na multikáru a doveze svoje břicho k ruskému velvyslanectví. Traduje se historka, že tam byl ještě rychleji než štáb, zatímco oni si teprve smotávali kabely, Pavel už tam mával svými výhrůžkami.“

Což otevřelo Novotnému dveře do celostátní politiky. Ale zde je podle autorů článku zádrhel: „Ví někdo doopravdy, co si myslí Pavel Novotný? Jaké má skutečné názory? Všimněte si, že v žádném rozhovoru neřekne nic podstatného, nikdy se neotevře a nepředloží svůj světonázor. Ví proč, protože byste mu viděli do duše, jen málokteré lidi tam pustil, moc dobře ví, nakolik se tím dá ublížit, sám to ještě jako novinář dělával taky.“

Konečný s Koukalovou říkají, že vyjádření Pavla Novotného jsou „smršť glos a vulgarit“, ale nedávají smysl a z otázky se excentrický starosta vždycky vysmekne. „Daří se mu to velice snadno, protože Pavel Novotný si rád vybírá slabší soupeře, stačí si toho jen dobře všímat. Sahá po obskurních politicích s ještě obskurnějším publikem jako je Foldyna nebo Ondráček, prostě jeho váhová skupina. Na ně s podporou svých facebookových oveček útočí, aniž by jim kdy došlo, že Foldyna je pro něj nová Kristelová. Politici samozřejmě na sebe útočí běžně, ale Pavel je v tomhle extrémní tím, že přechází do osobní roviny a vyvolává nenávist,“ tvrdí.

Podle nich úspěch akce s vlasovci Novotného vybudil, aby se chtěl posunout někam dál. „Všiml si ho konečně předseda strany Fiala a exceloval na kongresu ODS poměrně dobrým projevem. Takže už měl jasno. Oznámil kandidaturu do sněmovny, jenže zapomněl na jednu věc, musíte mít podporu silových buněk ODS,“ konstatují Koukalová s Konečným a dodávají, že Novotný se místo vyjednávání rozhodl si kandidaturu ‘vyřvat’ a pustil se do křížku s Janem Zahradilem. „Pavel si myslí, že když vyhrál jednu facebookovou válku s Řepkou, že si může dovolit si vyskakovat na jednoho z kmenových členů strany s podstatným vlivem,“ tvrdí dvojice a dodává, že to dopadlo podle očekávání, že se Zahradil nenechal vyprovokovat, protože není jako soupeři, proti kterým vystupoval Novotný předtím.

„Tady se přesně ukazuje rozdíl mezi Pavlem Novotným a první ligou, na kterou stále ještě nemá. On funguje pudově na první písknutí, protože mu to leští ego, přesně jak to Zahradil pojmenoval a přesně jak to známe my. Zcela logicky s jeho povahou rozjel sérii rozhovorů, čímž začal poškozovat vlastní stranu. Z neoficiálních kruhů víme, že Fiala vzkázal Novotnému, ať toho okamžitě nechá a jak to tak u Pavla bývá, ten okamžitě stáhl ocas,“ popisuje dvojice, jak krátký spor uvnitř ODS dopadl.

A přišla kritika i za památné vystoupení v TV Barrandov. Novotný podle nich předvedl spíše silvestrovskou scénku, než projev budoucího poslance a ve svém vyjadřování prý připomíná Miroslava Sládka. „Lidi ho milovali za to, že každého urazí a s chutí poníží, než jim došlo, že vlastně vůbec nemají páru, co je zač.“

Pavel Novotný podle nich má v jádru dobré srdce a není vyložený prospěchář. Ale bojí se udělat chybu. „Když ji udělá, jako například se Zahradilem, nastupuje u něj panika a tehdy napáchá největší škody, ztrácí integritu a zdravý úsudek, podobně se choval když se mu hroutila jeho mediální kariéra,“ tvrdí Koukalová s Konečným. Kdyby prý Novotný kampaň založil na radách pro vesnické starosty, nabídla by mu ODS poslnecký post sama. Jenže Novotný je údajně věrný akorát svému prospěchu. „Jeho ambice vysoce překračují jeho možnosti a i přes svou mimořádnou bystrost nevidí za kopec,“ tvrdí o starostovi, který prý postrádá loajalitu k celku a proto se do vysoké politiky nedostane.

„Část Pavla Novotného je tak skvělá, že by bylo fajn, kdyby se v politice promítla, dovede vás dojmout k slzám a zároveň tak moc rozesmát, že si trochu pustíte do kalhot, zažili jsme s ním věci, které si jako báječné vzpomínky budeme hýčkat navždy a uchovávat si v hlavě jen to nejlepší z jeho povahy, ale ta její druhá část je tak odpuzující, že bychom to nepřáli ani voličům ODS a hlavně ani jemu samotnému,“ zakončuje dvojice svůj text s dovětkem, že nyní se Novotný jako politik musí naučit přijmout kritiku.

Novotný už na článek reagoval, řekl, že v Expres.cz se museli dlouho radit, než článek vydali. „Nevadí mi, že o mně píše článek osoba, kterou jsem vyhodil z práce. Nevadí mi tam ty podpásovky, napsal bych to stejně, ostatně jsem autorku vychoval. Vadí mi tam deset prokazatelných lží a dobře vím, v jaké jsem pozici. Takže musím navíc tiše. Deset lží. Ano, tohle je v politice normální, potrefená huso Novotný, ochutnal jsi vlastni medicínu, moc to prožíváš… Petr Konečný věděl, že to nedám a tím zajistím článku viralitu a je si jist, že si to mohou dovolit,“ pochválil Novotný svého bývalého kolegu.

„Donutím je opravit prokazatelné lži a omluvit se mi a píšu to sem, protože mě zajímá, kdo mi to věří, když protistrana pracuje s tím, že v tom umím chodit,“ vzkázal.

https://www.facebook.com/jakub.schreier.9/posts/867787697019427

zdroj: parlamentnilisty.cz

Přejít nahoru