Řád papeže Františka: „Proč musí být Benedikt zastaven a antikoncepční pravidlo uvolněno?“

Vatikánští experti už dlouho věděli o probíhající řadě mezi Benediktem a Františkem a o tom, jak tradiční pohledy na církev potlačily liberálnější přístup posledně jmenovaných. Od té doby, co František převzal od Benedikta roly, uctívatelé a diváci viděli mocenský boj na vrcholu katolické církve, který hrozil, že se bude stupnovat. A autorka Lynda Telfordová – spisovatelka „Ženy Vatikánu – ženské moci v mužském světě“ – říká, že aby katolická církev mohla přežít, musí Františkovi umožnit, aby uvalil jeho liberální přání modernizovat Vatikán.

Telfordová hovořila výhradně s portálem Express.co.uk a uvedla, že by mělo být uděláno více pro to, aby věřící mohli používat antikoncepci, což je v debatě s mnoha lidmi uvnitř církve.

Pokud se něco neudělá, Telfordová se obává, že to bude mít pokračující dopad opatření, jako je antikoncepce a celibát, který by mohl poškodit trvalý vliv církve na celém světě.

“Je zřejmé, že antikoncepce musí přijít někdy v budoucnosti. V zemích, jako je Argentina, víme, že lidé mají děti, které si nemohou dovolit živit, což byla hnací silou Jána Pavla I. – protože viděl hroznou chudobu způsobenou nerozvážným chovem.”

“Tak tomu bylo v té době v Itálii.”

“Odepřeli antikoncepci těm lidem, kteří ji nejvíce potřebují, což je bohužel smutné.”

“A to byli ti, kterým se Ján Pavel zoufale snažil pomoci. Nejsem si jistá, zda papež František za svou antikoncepci půjde tak daleko, ale myslím si, že se snaží přinést změny. “

Paní Telfordová dodala: „Církev se musí modernizovat, jinak nakonec půjde dolů.”

“Všichni lidé v zemích třetího světa potřebují vůdce, a pokud papež František není vůdce a nepřinese rozumné reformy, nemůže dlouhodobě přežít.”

V minulosti se mnozí domnívali, že František by prosadil progresivnější agendu, která by zpřístupnila církev moderním věřícím.

Nedávné uvolnění zákonů o přiznání, kdy Itálie je sevřena koronavírem, někteří viděli jako krok, který ukázal Francisův liberalismus a mnozí doufali, že na jeho pořadu budou další aspekty katolicismu, jako je celibát a antikoncepce.

Přejít nahoru