Vahábité na Balkáně obřezávají klitoris manželkám

„Jestli si nezakryješ obličej, budu tě muset obřezat“

Pětadvacetiletá žena z Rožaja v Černé Hoře si postěžovala, že už nikdy nebude moci mít jiného muže poté, co jí bývalý manžel odstranil klitoris. Vzaha si ho v cizině a nevěděla, že patří k hnutí vahábitů. „Nechtěla jsem nosit hidžáb, a tak manžel přišel s jiným požadavkem. Chtěl mi odstranit klitoris, což byl více jeho výmysl, než nutnost pro manželku vahábita. Život mám již teď uplně zničen,“ říká bývalá manželka vahábita za Sandžaku.

Informace o obřezávání žen potvrzují i lékaři v Novém Pazaru, kteří nedávno museli intervenovat v případě ženy, které se manžel pokusil násilně odstranit klitoris, kvůli čemu málem vykrvácela. Nešťastná žena byla převezena na soukromou kliniku v Bělehradě, kde jí zachránili život.

„Obřezávání žen je zločin, protože klitoris je orgán, který je velmi důležitý pro každou ženu a jeho odstranění může poškodit ostatní orgány,” říká jeden lékař z Nového Pazaru.

Vahábité se k manželkám chovají jako k otrokyním

Vahábité ze Sandžaku často žádají zvláštní proceduru při porodu jejich manželek, protože chtějí, aby porod prováděly výhradně ženy. V porodnici v Novém Pazaru jim vesměs vychází vstříc. Zajímavé je, že tamní gynekologové, kteří byli na odborné praxi v islámských zemích, ve kterých jsou též vahábité, říkají, že tam neviděli podobné případy.

Vahábité se k manželkám chovají jako k otrokyním a nedopouští komukoliv, kromě vlastního otce a bratra, vidět tvář manželky. Žena nesmí ani obsluhovat hosty.

„Nikdy se neví, kdy se mezi mužem a ženou může probudit touha, ani co tu touhu může probudit, mohou to být oči ženy, její obličej, vlasy nebo jakákoliv jiná část těla. Žena si musí svou krásu hlídat a odhalit jí pouze svému manželovi,“ říká jeden novopazarski vahábita.

Vahábitské patroly terorizují obyvatele

Skupina vahábitů tvrdí, že v Novém Pazaru již existují jejich patroly, které představuji šárijskou policii odhánějicí mladé páry, které si na ulici vyznávají lásku. Vahábité ve více městech otevírají své obchody, kam chodí jen oni, nebo jejich sympatizanti. V Rožanju například otevřeli řeznictví „Halal“, kam chodí výhradně vahábité.

Mezinárodní krizová skupina pro prevenci konfliktů ve světě konstatovala, že jsou vahábité v Sandžaku extremistické islámské hnutí, které se čím dál více šíří. „Vahábité v Novém Pazaru, Sjenici, Tutunu a ostatních sandžaských městech dnes kontrolují mnohé mešity, což je znepokojivé a má to příznaky extremistického působení,“ píše se v pravidelné zprávě Krizové skupiny.

z chorvatského deníku “Večernji list” pro Eurabia.cz přeložil Andrija Mrakovčić

zdroj: eurabia.cz

Přejít nahoru