Už aj jarmočníci štrajkujú za svoje práva. SaS má s tým problém

Po zrušení núdzového stavu na Slovensku sa vlna štrajkov voči Matovičovej vláde priam roztrhla. Dnes o sebe nechali počuť aj jarmočníci, ktorí vďaka nelogickým opatreniam počas koronakrízy prišli o svoje živobitie. Preto žiadajú zrušenie obmedzenia počtu ľudí, ktorí sa môžu zúčastniť na hromadných akciách. Dôvodom ich súčasnej nespokojnosti sú opatrenia vlády, ktoré, paradoxne, naďalej platia a úmyselne a nelogicky obmedzujú organizovanie masových podujatí. Od 10. júna sú povolené hromadné podujatia do 500 osôb, od 1. júla do konca roka to má byť 1000 osôb. A to je pre akýkoľvek jarmok primálo. Len najväčší jarmok na Slovensku, levický, navštívi každoročne niekoľko tisíc návštevníkov.

Preto sa nespokojní jarmočníci rozhodli na diaľnici D1 medzi Zelenčom a Bratislavou zorganizovať protestnú akciu. „Mestá na doporučenie Matoviča zrušili hromadné akcie. Z tohto dôvodu zostalo veľké množstvo živnostníkov, jarmočných predajcov a výrobcov, invalidných dôchodcov a najslabších vrstiev obyvateľstva bez príjmu, alebo iba s minimálnymi prostriedkami. V stave, keď sú otvorené hranice a v blízkom okolí sa poriadajú a pripravujú až megaakcie a v dobe nízkeho indexu COVID 19 je zákaz hromadných akcií nezmyselný a zbytočne obmedzujúci,“ povedal jeden z organizátorov protestu Miroslav Bellan. “Máme už plné zuby psychopata Matoviča! Jeho idiotské rozhodnutia sú protiústavné. Napísali sme mu list, ale on sa na nás vykašlal. Jeho arogancia a ignorancia len potvrdzuje fakt, že Matovič nemá na poste premiéra čo hľadať,” dodal ďalší nahnevaný protestujúci trhovník. „Sme prinútení protestovať na diaľnici, nakoľko sa s nami nechce nikto rozprávať, pritom za nami stoja tisíce občanov a zväzy,“ dodal Bellan.

O tlaku na štrajk jarmočníkov zo strany Matovičovej vlády svedčí aj fakt, že policajti dávali každému z nich fúkať a vodičom kontrolovali doklady. Parkovisko, na ktorom sa protestujúci stretli, tak mohli opúšťať len jednotlivo a na diaľnici sa z tohto dôvodu nevytvorila súvislá kolóna áut. Výsledkom šikany zo strany polície bolo, že protestujúcim sa spočiatku nedarilo zablokovať diaľnicu či výraznejšie spomaliť premávku. Nespokojní trhovníci napokon do Bratislavy dorazili po vlnách, keďže ich policajti nepustili naraz. Jarmočníci čakajú, či sa im ozve Matovič, ako sa ozval napríklad prevádzkovateľom fitnescentier. Ak tak nespraví, o týždeň budú pokračovať v protestoch vo väčšom meradle aj v ďalších regiónoch Slovenska.

Protest jarmočníkov ale nie je voči Matovičovej vláde prvým. A ani posledným. Prví sa rozhodli na diaľnici urobiť protest majitelia fitnescentier. Matovič, namiesto toho, aby sa s nimi stretol a jednal, im vtedy primitívne a arogantne odkázal a vyhrážal sa im, že ak sa štrajk uskutoční, predloží návrh zákona, ktorý z takéhoto konania urobí trestný čin.

Sloboda a Solidarita (SaS) má so štrajkom jarmočníkov problém

K dnešnému protestu jarmočníkov, hoci na štrajk má každý Slovák zo zákona právo, má očividne problém politická strana SaS. Tá sa nechala počuť, že „Požiadavky jarmočníkov, ktorých príjmy klesli počas pandémie koronavírusu na absolútne minimum, sú pochopiteľné. Po zrušení núdzového stavu je na stole otázka, ako pomôcť aj tomuto segmentu. Jedným z riešení je povolenie hromadných podujatí na viac ako tisíc osôb, čo by pomohlo aj športovým klubom a kultúrnej obci. Je však neakceptovateľné, aby sa každý protestujúci, ktorý chce vyjadriť názor, rozhodol pre blokádu diaľnice a hlavného dopravného tepu na Bratislavu,“ uviedol v tlačovej správe predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič.

(SCa, il.foto: lia.mskslevice.sk)

 

Přejít nahoru