Čína varuje: Británie se připravuje podpořit Taiwan proti pekingské agresi! Důvod jsou peníze

Jak pomalu utichá koronavírus v Číně, zvyšuje se hněv nad tím, jak komunistický režim zacházel s Hongkongem a nyní ohrožuje Taiwan. Zdroj pro Sunday Express řekl: „Nebuďte překvapeni, když nakonec uznáme Taiwan a připojíme se k ostatním v jeho obraně vojenskými prostředky.“ Píše portál Express.co.uk.

Zdroj, ale řekl: „To by se mohlo změnit, kdyby Čína pokračovala ve své současné trajektorii.“

Pohyby na podporu Taiwanu byly uvítány staršími konzervatoři.

Romfordský poslanec Andrew Rossendale, který je členem celé parlamentní skupiny pro Taiwan, řekl: „Zacházení s Taiwanem v průběhu let nebylo nic hanebného. Při návštěvě země se k ní postavila pouze lady Thatcherová.”

“Nemůžeme dovolit, aby čínský komunistický režim zaútočil a přemohl Taiwan. Je to maják západní demokracie v této části světa a my a naši spojenci ji musíme bránit. “

Poslanec North West Leicestershire Andrew Bridgen řekl: „Věci se mění, pokud jde o náš vztah s Čínou, a to včetně podpory Taiwanu.“

Pan Bridgen se také připojil k poslancům z řad politických stran podporujících vládu, aby přivedli obyvatele Hongkongu.

Ministr zahraničí Dominic Raab potvrdil odhalení v minulém týdnu pro Sunday Express, že 300 000 obyvatel Hongkongu s britskými zámořskými pasy se bude moci přestěhovat do Velké Británie.

Bridgen řekl: „Budeme mít také morální povinnost vůči závislým osobám. Čína zjistí, že Hongkong není bez svých lidí tak důležitý. “

Sir John varoval, že CGTN je „propaganda“ čínské vlády a může radikalizovat lidi ve Velké Británii.

Odborníci včera předpovídali, že Británie může oficiálně uznat taiwanskou suverenitu „během pouhých pěti let“.

Ale existuje mnoho způsobů, jak může Velká Británie podpořit Taipei před touto „jadernou možností“.

Další cestou je pomáhat a dát Taiwanu nezávislý hlas v mezinárodních orgánech, jako tomu bylo již u Světového zdravotnického shromáždění.

Existuje také více přímých metod.

Minulý rok Taiwanský prezident Tsai Ing-wen, znovuzvolený před třemi týdny na robustní platformě pro suverenitu, řekl oficiální delegaci britských návštěvníků, že chce, aby Británie dodávala komponenty ponorek. Zjevení v úterý, že Peking poprvé plánoval nasadit oba své letadlové lodě na válečné hry, ve kterých bude nacvičovat útok na Taiwan ovládaný ostrov Dongsha.

“Oficiální uznání Taiwanu závisí na rychlosti, jakou Čína pokračuje ve svém současném revizionistickém autoritářském postupu, ale mohlo by se to stát mnohem dříve, než si lidé myslí – do pěti let – protože existuje jen málo náznaků, že se Čína změní,” řekl James Rogers, ředitel programu Global Britain v think tanku společnosti Henry Jackson Society.

Asi 300 britských firem má investice na Tchaj-wanu, včetně HSBC, Standard Chartered Bank, GSK, Astra Zeneca, Mott MacDonald, ARM, Arup a BP, což představuje investici 10 miliard GBP v zemi. Británie se již rozhodla riskovat čínský hněv tím, že bude pokračovat v obchodní dohodě, protože Taipei se snaží omezit svou závislost na Číně.

“Umožňujeme, aby zde byla jeho zastoupení srovnatelná s ambasádou, ačkoli zástupci stále potřebují víza a musí se po určité době vrátit domů,” dodal Rogers.

“Mohli bychom to snadno změnit tím, že bychom jim jednostranně udělili stejná práva jako diplomaté a velvyslanci, aby zůstali neomezeně dlouho.”

Důležitý je také britský diplomatický dosah.

“Před dvěma lety se mnozí smáli, když Británie rozšířila své diplomatické postavení v jižním Pacifiku. Ve skutečnosti jsou však tyto země kritické pro to, aby zabránily Číně rozšířit její působnost do tichomořského regionu.”

„Země, které právě teď nejsou tradičně považovány za tak důležité, že na celém světě budou stále důležitější, jak se některé menší evropské země staly během studené války.”

“Můžeme posílit pozici Tcaiwan tím, že zabráníme tomu, aby se menší země dostaly pod vliv Číny.”

To by vyžadovalo změnu britských zákonů o vývozních licencích, které, jak uvádějí zdroje, se mohou blížit.

“Hodně z toho závisí na Xiovi,” dodal Rogers.

“Kdyby byl chytrý, teď by ustoupil a pokusil se podnítit obchodní zájmy a politické elity na Západě a v Austrálii.”

„Existuje mnoho, například akademiků na některých univerzitách, kteří se spoléhají na dobrou vůli Číny a obchodní zájmy.”

“Potřeboval by nabídnout oddlužení pouze vybrané hrstce zemí, aby jeho šikovný propagandistický stroj poslal zprávu, že Čína o reformě myslí vážně.”

Přejít nahoru