Macron: Orbánovi a Salvinimu neustúpim

„Nacionalistom a tým, ktorí podporujú tieto nenávistné prejavy, ani trochu neustúpim,“ vyhlásil Macron pred novinármi počas návštevy Dánska. „A ak chcú vo mne vidieť svojho hlavného protivníka, tak majú pravdu.“

Orbán a Salvini avizovali, že chcú v EÚ vytvoriť spojenectvo odporcov migrácie. V Európe dnes existujú dva tábory – a Macron je „vodca tých strán, ktoré podporujú migráciu do Európy“, uviedol Orbán. „Na druhej strane stojíme my, ktorí chcú zastaviť nelegálnu migráciu,“citovala ho DPA.

Macron uviedol, že v súčasnosti sa rysuje ostrý protiklad „medzi nacionalistami a progresívnymi“. V nasledujúcich týždňoch sa podľa neho očakávajú ďalekosiahle rozhodnutia o téme migrácie. To si vyžaduje serióznosť a zodpovednosť, ale aj spätosť „s našimi hodnotami“.

Francúzsky líder sa vyslovil za „skutočnú politiku proti krajinám pôvodu s ohľadom na naše hranice a vnútro“. „To nie je to, čo pán Orbán alebo pán Salvini navrhujú,“ dodal. Očakáva sa, že migračná politika bude jednou z ústredných sporných tém pri voľbách do Európskeho parlamentu v budúcom roku.

zdroj: napalete.sk

Přejít nahoru