Průlomový výzkum: Český vědec dokáže detekovat nadcházející epidemii koronavirů dříve, než se rozšíří mezi lidi

Protože bakterie a viry neopouštějí tělo pouze prostřednictvím respiračních kapiček, ale také prostřednictvím exkrementů, může se odpadní voda stát cenným zdrojem informací.

„Zdá se, že tento přístup by mohl být použit jako základ pro systém včasného varování pro detekci nástupu další epidemie,“ vysvětluje Hana Mlejnková z VÚV TGM, která má na starosti projekt odpadních vod.

Česko je jedním z průkopníků výzkumu odpadních vod, jedné z pouhých šesti zemí na světě, které byly schopny provést tak náročný výzkum. Píše portál RMX.

„Pokud se ukáže, že se jedná o spolehlivý nástroj, stane se jedním z možných způsobů, jak odhalit nadcházející druhou vlnu,“ říká Jan Kynčl, vedoucí oddělení epidemiologie infekčních chorob Státního ústavu veřejného zdraví.

Na začátku dubna však vědci neměli důvod být optimističtí, protože po dlouhou dobu nemohli najít virus v odpadních vodách.

„Na začátku bylo překvapivé, že jsme ve velkých čistírnách odpadních vod nenašli žádné stopy koronaviry, protože jsme věděli, že v oblasti je vysoký počet infikovaných jedinců,“ říká Mlejnková.

Přejít nahoru