Vydrželi by ste 12 hodin v malé kleci? Slepice z klecového chovu musí

K tomu se dobrovolně přihlásilo zhruba tři stovky dobrovolníků. Někteří z nich se po dobu jednoho měsíce střídají zavření v kleci před Poslaneckou sněmovnou na Malostranském náměstí v Praze. Cílem je přesvědčit poslance, aby zvedli ruku pro zákaz klecových chovů slepic, o kterém by se mělo hlasovat v nejbližších týdnech.

Na Malostranském náměstí, v podstatě pod okny poslancům, začal historicky druhý Měsíc v kleci. Obránci zvířat se po třech letech vrátili na “místo činu”. Zatímco v roce 2017 se dobrovolníci nechávali zavřít do přistavené klece, aby podpořili zákaz kožešinových farem, tentokrát je jejich motivací přesvědčit poslance k ukončení klecového chovu slepic. Klece jsou podle organizátorů ze spolku OBRAZ zastaralou a krutou praktikou, která v moderní době nemá opodstatnění.

„Neexistuje žádný důvod, proč bychom měli slepice i nadále držet narvané v drátěných klecích, když existují zavedené vhodnější alternativy. V kleci se slepice neproběhnou, neprotáhnou si křídla, nemůžou hrabat ani se čistit popelením a od mříží mají odrané peří až na kůži. Tento krutý byznys musí skončit. V Rakousku a Německu už si to politici uvědomili a klecové chovy zakázali. Věřím, že ani naši poslanci nakonec nebudou vůči utrpení zvířat lhostejní,“ uvádí předseda spolku OBRAZ – Obránci zvířat Marek Voršilka.

Zákaz klecových chovů se podobně jako u kožešinových farem opírá o silnou podporu veřejnosti. Podle posledního průzkumu agentury PPM Factum je pro zákaz 78 procent Čechů. Velký zájem je také o účast na pražské akci. Do klece se přihlásilo přes 300 dobrovolníků. Vybraní lidé budou muset na místě strávit 12 hodin za jakéhokoliv počasí společně s 19 sochami slepic v nadživotní velikosti. Klec je oproti té reálné z klecového chovu zvětšená, aby odpovídala přepočtu velikosti slepice na člověka. Ostatní přihlášení budou k dispozici veřejnosti na stánku přistaveném v blízkosti klece.

„Dobrovolně strávit 12 hodin v takové kleci není jen tak. Ukazuje to na obrovské odhodlání lidí, kteří se do akce zapojili. Odhodlání poslancům každý den připomínat, o jak vážné věci budou již brzy rozhodovat. Samotné hlasování ve Sněmovně potrvá dvacet sekund a během nich se rozhodne o osudu milionů zvířat. Nesmíme dopustit, aby toto hlasování zapadlo jako jedno z mnoha,“ dodává Voršilka.

Kromě klece je na Malostranském náměstí k vidění i tzv. výstava výmluv, kde jsou vyvráceny nejčastější námitky proti zákazu klecí. “Od politiků jsme zatím slyšeli tolik výmluv, že už to vydá na celou výstavu. Teď je ale čas s výmluvami přestat a jasně si říci – klecové chovy do moderní společnosti prostě nepatří. A když se jich dokázali zbavit Rakušané a Němci, dokážeme to i my,” říká předseda spolku OBRAZ.

Skupina poslanců už v prosinci předložila Poslanecké sněmovně pozměňovací návrh k novele zákona na ochranu zvířat. Ve výborech však návrh potopili poslanci hnutí ANO. K finálnímu hlasování by mělo v Poslanecké sněmovně dojít v nejbližších týdnech. Obránci zvířat pomocí webu www.vyzvaposlancum.cz apelují na poslance, aby vyslyšeli hlas veřejnosti a klecové chovy slepic zakázali.

(SCa, il.foto: genius.sz)

Přejít nahoru