Ako je to s nosením rúšok? Spôsobujú ťažkosti?

Sociálnymi sieťami a Facebookom sa v posledných týždňoch rozšíril článok, ktorý varoval zdravých ľudí pred nosením rúšok počas pandémie COVID-19 a uvádzal údajné zdravotné riziká s tým spojené.

Odborníci však tvrdia opak. Podľa nich rúška či masky môžu len pomôcť obmedziť šírenie choroby spôsobenej novým koronavírusom a článok podľa nich obsahuje viaceré nepravdivé alebo zavádzajúce tvrdenia.

“Dlhodobé používanie masiek spôsobuje nedostatok kyslíka v krvi, čo predstavuje extrémne zdravotné riziko,” píše sa v článku, ktorý v polke mája publikoval portál biosferaklub.info. Autorom má byť Dr. Russel Blaylock, uznávaný neurochirurg, lekár a lektor. Tomu však podľa AFP mala vypršať lekárska licencia v amerických štátoch Mississippi, Severná Karolína či Južná Karolína.

Univerzitný profesor a šéf krízového štábu v americkom meste Cleveland Jonathan Karn pre agentúru AFP uviedol: “Aj keď ste bezpríznakoví, mali by ste nosiť rúško. A keďže sa nedá s istotou povedať, či ste alebo nie ste nakazení, všetci by sme mali nosiť rúško.” Jeden z popredných odborníkov na koronavírusy, mikrobiológ a profesor na Hongkonskej univerzite Jüan Kuo-jung zasa uviedol: “Je úplne zrejmé, že účinok rúšok pri infikovaných, najmä ak sú asymptomatickí, je oveľa dôležitejší ako čokoľvek iné.”

Podľa uverejneného článku môže najmä nosenie masky typu N95, ale aj rúška spôsobiť bolesti hlavy, narušenie funkcie pľúc, alebo zníženie imunity. Podľa vedcov je to ale nezmysel. Pravdou ale je, že mnoho nielen Slovákov sa sťažuje na bolesti hlavy a ťažkosti s dýchaním. Karn v tejto súvislosti uviedol, že Americké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) masky N95 neodporúča pre bežné nosenie. Podľa Shelley Payneovej, riaditeľky LaMontagneovho centra infekčných chorôb pri Texaskej univerzite v Austine, správne nosené rúško či maska umožňuje voľné dýchanie a plynulý prechod vzduchu.

Zdravotné problémy spomínané v článku rúška či masky nespôsobujú ani podľa čílskeho univerzitného profesora a odborníka na verejné zdravotníctvo Claudia Méndeza. Na bežné nosenie odborníci odporúčajú látkové či chirurgické rúška.

Tak si, prosím, spravte svoj vlastný úsudok vy, naši čitatelia.

(SCa, il.foto: Screenshot)

Přejít nahoru