Boris Johnson

Čína varuje Británii: Peking se „stáhne“, pokud „Británie vystoupí z linie“

Vztahy Spojeného království s Čínou byly v posledních měsících otřeseny a nový čínský bezpečnostní zákon v Hongkongu vyvolal ostrou reakci Británie. Úřad pro zahraniční a společenství zveřejnil v pátek v Hongkongu svou nejrobustnější a nejdrsnější šestiměsíční zprávu, v níž varoval Čínu, aby „znovu zvážila, ustoupila od pokraje a respektovala autonomii Hongkongu a dodržovala své mezinárodní závazky.”

Poslanci, včetně, Stewarta McDonalda a Alicia Kearna, vyzvali mezinárodní vlády, aby přehodnotily svou závislost na Číně, vyhýbaly se technologii s čínskými odkazy, včetně Huawei, Zoom a WeChat a chránily soukromí a data. Píše portál Express.co.uk.

Lord Adonis řekl: „Stejně jako za Stalina jsme byli všichni Berlínčanmi, takže i pod Xi Jinpingem musíme být všichni Hongkongové.“

Čínská komunistická strana, ČKS, pro bulvár The Global Times varovala, že britská ekonomika čelí „značným škodám“, pokud britská vláda nezmění kurz.

Zpravodajský server informoval, jak by Peking „udeřil“ v ​​„oblastech, kde Spojené království vystoupí“.

Globální časy prohlásily, že tyto sektory „by mohly být ovlivněny“ a že Británie „nemá mnoho karet na hraní“ a „další kroky ke snížení spolupráce by mohly Spojené království pochovat“.

Čínskou oficiální reakcí na Hongkong bylo soustavně varovat Británii a mezinárodní společenství, aby nezasahovaly do „vnitřních záležitostí“.

Přejít nahoru