Kto jsou Anonymous? Uvnitř hacktivistické skupiny

Web Minneapolis Police Department (MPD) byl tento víkend offline, s problémy přetrvávajícími přes noc v sobotu 30. května. Anonymous nenárokoval zodpovědnost za stažení webu, ale účet @LatestAnonNews Twitter, který tvrdí, že je spuštěn “Víc Anonů,” retweetoval ostatní, kteří navrhovali, že jsou výsledkem útoku skupiny.

Kdo jsou vlastně Anonymous?

Anonymous je mezinárodní skupina hackerských aktivistů, známá pro iniciování počítačových útoků proti vládám, institucím a korporacím. Píše portál Express.co.uk.

Skupina začala v roce 2003 na anonymním webu anglické jazykové platformě 4chan.

Anonymous je decentralizovaný, nemá vedení a jeho členové jsou neidentifikovatelní.

Členové se často rozhodnou zakrýt své tváře nebo nosí masky Guy Fawkes, proslavenou v grafickém románu a filmu V pro Vendettu.

Hackeři také často zakrývají své hlasy pomocí měničů hlasu nebo programů mluvení k textu.

Skupina byla zpočátku zaměřena na poskytování zábavy, než se postupně spojila s aktivistami v několika mezinárodních a humanitárních otázkách.

Desítky lidí na celém světě byly zatčeny kvůli účasti na anonymních počítačových útocích, včetně Velké Británie a USA.

Anonymous byl v roce 2012 čtenáři časopisu Time jmenován jedním ze 100 nejvlivnějších lidí, zatímco Times tuhle skupinu umístil na 36. místě.

Operace prováděné skupinou jsou velmi často proti ustavení a jsou podporovány lidmi po celém světě

Heslo Anonymous je: „Jsme anonymní. Jsme legie. Nezapomínáme, nezapomínáme. Očekávejte nás.”

Na koho byly v minulosti zaměřeny anonymní počítačové útoky?

Anonymous začal účastí v žertech, jejichž cílem je přinést zábavu 4chanovým uživatelům.

Kolektiv se brzy spojil s hacktivismem, poté, co v roce 2008 zacílil na scientologickou církev v řadě kybernetických útoků, které zahájily protesty proti církvi.

V roce 2010 společnost Anonymous zaútočila na software Airplex, společnost spolupracující s filmovými ateliéry na uzavření webových stránek porušujících autorská práva.

Anonymous uzavřel web Apex na celý den a řekl: „Anonymous je unavený firemními zájmy, které kontrolují internet a umlčují práva lidí na šíření informací, ale co je důležitější, právo sdílet s sebou.“

Později téhož roku Anonymní hackeři spustili web PayPal a další organizace, které přerušily služby Wikileaks.

V letech 2011 a 2012 podnikla Anonymous opatření na podporu hnutí Arabské jaro.

Organizace pomohla Tunižanům chránit jejich webové prohlížeče před vládním dohledem a pomohla disidentům v Egyptě, Bahrajnu, Libyi, Jordánsku a Zimbabwe.

Skupina napadla stovky čínských vládních webových stránek, aby protestovala proti zacházení se svými občany, a hackla izraelské weby po vojenské operaci v pásmu Gazy v roce 2012.

Anonymous zaútočil na webové stránky vlády USA, které je odvetou za uzavření platforem pro sdílení souborů.

Skupina se také zaměřila na lidi a organizace obviněné z homofobie, včetně baptistické církve Westboro v Kansasu.

Ugandský premiér Aamma Mbabazi byl také zaměřen na odvetu proti ugandským parlamentům, které se zabývaly zákony proti homosexuálům.

Po policejních střelbách Michaela Browna a Tamira Ricee v roce 2014 zveřejnil Anonymous na internet identitu policejních příslušníků.

Přejít nahoru