Ďalší podvodník a plagiátor v Matovičovej vláde?

Po plagiátorskej afére mafiána Borisa Kollára a Krišúfkovej je tu ďalší neakceptovateľný prúser. Vyzerá to tak, že minister školstva Branislav Gröhling (SaS) získal magisterský titul za prácu, ktorá je kompilátom s prvkami plagiátu.  A aby to nestačilo, okopíroval do nej skoro celú svoju bakalárku.

Informáciu priniesol Denník N. Podľa denníka Gröhling považuje svoju diplomovú prácu v súlade s vtedajšími pravidlami, ktoré platili na Paneurópskej vysokej škole v Bratislave, kde titul získal. „Prácu som napísal a obhájil pred 11 rokmi. Je v súlade s vtedajšími pravidlami, ktoré platili na škole. Nedá sa ju posudzovať podľa dnešných pravidiel. Už vôbec nie podľa pravidiel z iných škôl,” tvrdí Gröhling. Poukázal na to, že pokračovať v bakalárke a dopísať ju ako diplomovú prácu školy štandardne umožňujú. Zvyšuje to síce zhodu, ale je to podľa jeho slov povolené. „Smernica dekana na BVŠP (Bratislavskej vysokej škole práva, skorší názov Paneurópskej vysokej školy) v tom čase umožňovala, aby maximálne 50 percent diplomovej práce tvorila bakalárka. Ja to mám na úrovni 33 percent. Škola navyše nemala určené žiadne pravidlo, ktoré by určovalo, aká je povolená miera citácii a parafráz. Aj dnes je to rôzne. Niekde sa povoľuje zhoda 40 percent, niekde 30 percent. Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach povoľuje na dizertačných prácach zhodu 50 percent, prípadne aj viac. Niekde nie je hranica žiadna,”dodal Gröhling.

Gröhling je presvedčený, že všetky podmienky splnil a prácu obhájil. Zdôraznil, že na texty odkazuje pod čiarou alebo priamo v texte. „Dnes po 11 rokoch sa to nedá hodnotiť podľa iných pravidiel z iných škôl. Možno Paneurópska medzičasom zmenila pravidlá, ale pred 11 rokmi ich mala jasne dané a ja som ich štandardne splnil,” povedal šéf rezortu školstva. Doplnil, že v licenčnej zmluve neumožnil zverejnenie práce. „Napriek tomu práca 11 rokov visela na webe a stále je možné vidieť ju v knižnici. Školu som upozornil a prácu z webu stiahli,” dodal Gröhling. Udiať sa to ale malo v čase plagiátorského škandálu Borisa Kollára (Sme rodina), čo rozhodne nie je žiadna náhoda.

Iróniou osudu je, že minister školstva Branislav Gröhling má navrhnúť pravidlá namierené proti plagiátorom.

Paneurópska vysoká škola sa zastáva ministra

Paneurópska vysoká škola (PEVŠ) ale nevidí po posúdení diplomovej práce ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga (SaS) v kontexte času jej vzniku žiadne porušenie predpisov a morálne pochybenia autora, ktoré by odôvodňovali výzvy na jeho odstúpenie a dodáva, že autor nikdy nepožiadal o utajenie záverečnej práce.

Škola ďalej tvrdí, že medializované informácie týkajúce sa diplomovej práce sú “zavádzajúce”, a že ide o “preukázateľne nepravdivé tvrdenia”. “Diplomová práca vždy bola, je a bude prístupná v Akademickej knižnici PEVŠ k prezenčnému zapožičaniu a štúdiu. Na základe licenčnej zmluvy, ktorá je súčasťou všetkých záverečných prác, bola diplomová práca sprístupnená akademickej obci. V rozpore so znením licenčnej zmluvy bola práca prístupná aj v knižničnom informačnom systéme. Po upozornení bola táto chyba odstránená a autorovi sme sa ospravedlnili,” uviedla vo svojom stanovisku PEVŠ.

(SCa, il. foto: archív)

Přejít nahoru