V Číně kvůli dýmějovému moru vyhlásili třetí stupeň nebezpečí

„Pacient se před onemocněním nacházel v oblasti, kde se dýmějový mor nachází. Pacient nyní prochází izolované léčení. Jeho stav je hodnocen jako stabilní,“ prohlásila místní zdravotnická zpráva.

Muž s podezřením na dýmějový mor byl hospitalizován včera. Následně byl v části města Bayannur vyhlášen třetí stupeň epidemiologického varovaní.

Podle slov místní vlády existuje v oblasti riziko nákazy. Nedoporučuje se lovit divokou zvěř, v případě objevení příznaků nemoci je nutné to okamžitě hlásit.

Dva lidé také onemocněli dýmějovým morem v Mongolsku, v oblasti, která se nachází na hranici s Ruskem.

Nebezpečnost dýmějového moru

Podle názoru specialisty na zvláště nebezpečné infekce, ruského lékaře Vladislava Žemčugova, není na nálezu dýmějového moru v Číně a Mongolsku nic zvláštního.

„Čína a Mongolskou jsou přírodními zásobárnami moru už po tisíciletí. Stejně tak jsou jimi i ruské oblasti Altaj, Tuva a Irkutská oblast. V přírodě to tomu tak bylo vždy, je, a myslím, si, že bude i nadále,“ řekl lékař pro rádio Govorit Moskva.
Podle jeho slov nejsou nalezené případy ničím zvláštním, jelikož v Číně a Mongolsku existují speciální služby, které na podobné případy reagují.

Žemčugov dodal, že podobné nálezy případů bývají poměrně časté. Před několika lety byl odhalen případ moru na ruském Altaji, minulý podzim zase v Číně. Lékař dodal, že na vině je pojídání některých zvířat, či používání jejich kožichů, kdy blechy pronikají do lidských obydlí.

Lékař dodal, že tam, kde byl odhalen případ moru, nyní proběhne vakcinace a přísná karanténa.

„Tam bude reálná karanténa – vojska a všechno, protože se jedná o velmi nebezpečnou infekci nacházející se v první skupině,“ dodal lékař.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru