Co se to děje na kolejích? Za jeden den hned dva případy?!

Událost se odehrála dnes ráno, když na jednokolejné trati mezi Letohradem a Jablonným nad Orlicí jely proti sobě dva vlaky. Oba včas naštěstí zastavily. Vše se obešlo bez zranění i škod. Chybu udělal zřejmě osobní vlak směřující do Ústí nad Orlicí, který odjel, i když mu svítila návěst Stůj a z Letohradu přijížděl vlak v opačném směru.

Mluvčí Leo Expressu Emil Sedlařík řekl serveru Zdopravy.cz, že v každé z jednotek bylo osm cestujících. „Vlaky se k sobě reálně nepřiblížily a nehrozilo žádné nebezpečí pro cestující, nebylo třeba ani prudčeji brzdit,“ ujistil. Doplnil, že dopravce všechny své strojvedoucí mimořádně přezkouší. Podle Správy železnic je provoz přes Jablonné nad Orlicí kvůli vyšetřování zastaven. Leo Express zavedl náhradní autobusovou dopravu, která jezdí z Letohradu až do Lichkova.

Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) podle ČT24 uvedl, že kraj bude žádat vysvětlení od dopravce a chce se seznámit i se zprávou Drážní inspekce. „Projet červenou je v uplynulých dnech poměrně častou chybou. A jde zjevně o selhání lidského faktoru,“ uvedl hejtman.

Odpoledne se situace opakovala

A jakoby to nestačilo, podobná situace se udála i odpoledne na trati mezi Mariánskými Lázněmi a Lázněmi Kynžvart. Zde osobní vlak vyjel vstříc pendolinu. I tyto soupravy se včas zastavily. V tomto případě z kynžvartského nádraží odjela před třetí hodinou odpoledne regionova, i když na návěstidle svítilo Stůj. Šlo o osobní vlak z Karlových Varů do Mariánských Lázní, který měl v Lázních Kynžvart počkat, než projede pendolino, které směřovalo do Františkových Lázní.

Regionova naštěstí daleko nedojela, protože výhybka byla nastavená pro pendolino. „Došlo k rozřezu výhybek a následnému vykolejení obou vozů řady 814,“ uvedla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová. Protijedoucí vlak potom včas zastavil zabezpečovací systém. Přestože motorák vykolejil, incident se obešel bez zranění. Podle mluvčího krajských hasičů Martina Kasala jelo ve vlaku pět cestujících a krátce po nehodě už byli mimo vlak. Provoz na trati se ale zastavil. Mezi Mariánskými Lázněmi a Lázněmi Kynžvart jezdí náhradní autobusy.

(SCa)

Přejít nahoru