Novou ulici pojmenujeme po agentovi CIA, pochlubil se starosta pražských Řeporyje

“Řeporyje budou mít ze severu do dvou let další čtyři nové ulice. Kromě našich zesnulých osobností – dirigenta Bělohlávka, ministra rozkoše Nekonečného a nacisty zavražděných židovských manželů Soferovcov – podáváme Místopisná komisi ještě jednu žádost. Hasila, “oznámil starosta Novotný na sociální síti.

Osobnost Josefa Hasila nemá přímý vztah k Řeporyje. Starosta to nepopřel, ale uvedl, že jde především o občanský návrh. Na sociálních sítích někteří komentující upozorňovali na kontroverznost Hasila, protože jeho minulost je spojena s převaděčstvím a činností agenta americké zpravodajské služby CIA.

“Víte, kolik šumavských rodin tento ‘hrdina’ zničil?” Zeptala se jedna z diskutujících na sociální síti. “Víte, že je zcela naše věc, jaké podněty jako městská část podáváme Místopisná komisi?” Zareagoval Novotný. Podotkl, že vedení městské části se dohodlo na tom, že by si Hasil ulici v Praze zasloužil. Píše portál cz.sputniknews.com

Josef Hasil se narodil 8. února 1924 a pocházel z chudé šumavské rodiny. Hasil, známý jako Král Šumavy, patřil mezi nejznámějších představitelů protikomunistického odboje.

Na přelomu 40. a 50. let Hasil nelegální převáděl lidi přes hranice na Západ. Brzy byl však zatčen a odsouzen na devět let vězení. Podařilo se mu však uprchnout a dostat se do západního Německa.

Tam pracoval jako agent pro americkou zpravodajskou službu CIA. V této roli dále pomáhal převádět odpůrců režimu přes hranice a odboji také dodával různý materiál. V roce 1954 se usadil v Chicagu a žil zde až do své smrti v roce 2019.

Přejít nahoru