Vlakové neštěstí mezi Úvaly a Českým Brodem policie vyšetřuje pro obecné ohrožení

Po včerejším neštěstí, ve kterém zahynul strojvedoucí a desítky cestujících je zraněno, se na trať vrátila část vlaků, některé ale stále jezdí odklonem a regionální spoje stále nahrazují autobusy. K odtržení obou zaklíněných vlakových souprav došlo až dnes po osmé hodině ranní. Podle mluvčího středočeských hasičů Petra Svobody k tomu byly potřeba tři lokomotivy.

Teprve po odtažení vraků havarovaných vlaků bude možné otevřít druhou kolej, o zprovoznění třetí rozhodne Správa železnic. Trať byla plně zprůjezdněna až před devátou hodinou večerní. Otevřít ostatní koleje bylo možné až po odtažení vraků havarovaných vlaků. K plnému obnovení provozu došlo podle informací Správy železnic ve 20:50.

Co přesně se u Českého Brodu v úterý večer stalo, stále není zatím zřejmé. Jde otiž o jednu z nejlépe zabezpečených tratí v Česku. Proto zřejmě nešlo o selhání techniky, ale o lidskou chybu. Osobní vlak podle ministra dopravy před nehodou projel návěst Stůj. „Došlo k fatálnímu selhání chování strojvůdce. (…) S největší pravděpodobností, jak vypadá vyšetřování, projel návěstidlo na červenou. Byl zablokován, zastaven. Nicméně potom se zatím z neznámých důvodů opět rozjel a rychlostí 60 až 80 kilometrů v hodině naboural do stojícího poštovního vlaku. Tak se vyjádřil i mluvčí Správy železnic. „Stále pracujeme s prvotní verzí, která nasvědčuje tomu, že veškeré technické zařízení – to znamená jak zabezpečovací zařízení, tak i návěstidla na trati – bylo funkční.“ Člen prezidia Federace strojvůdců David Votroubek je ale přesvědčen, že tak krátce po nehodě není možné činit závěry. Situaci před srážkou vnímá jinak. „V Českém Brodě strojvedoucí před srážkou projel Stůj, ale je nutné podotknout, že Stůj projel v souladu s předpisy. Tam chyba nebyla,“ poznamenal.

Policie vyšetřuje střet vlaků jako obecné ohrožení a ublížení na zdraví s následkem smrti z nedbalosti.

V osobním vlaku cestovalo asi sto lidí. Strojvedoucí zemřel a 35 lidí podle středočeské záchranné služby utrpělo zranění. Čtyři lidé jsou zraněni vážně. Většinu odvezli záchranáři do Kolína a Nymburka, další do Prahy, jeden těžce zraněný je v českobudějovické nemocnici.

Škody na vlacích dosáhly podle odhadů 45 milionů korun, z toho 40 milionů na osobním vlaku. Česká pošta uvedla, že bylo poškozeno nebo zničeno 800 balíků. U tisíců dalších se zpozdí doručení.

(SCa, foto: Správa železnic)

 

Přejít nahoru