Velvyslanec Israng uvedl, že Německo bude řešit migraci během svého předsednictví v EU. Bohužel Česko dlouho odmítá povinné rozdělení migrantů

Během svého předsednictví v Radě EU se Německo chce zabývat migrační situací, protože Berlín považuje za důležité, aby všechny státy projevily solidaritu v této otázce. Německo si zároveň uvědomuje, že musí existovat i jiné formy solidarity než povinné kvóty pro migranty. Uvedl to německý velvyslanec Christoph Israng včera na zasedání Výboru Senátu ČR pro EU. Píše portál RMX.

„Bohužel je téma migrace stále na programu,“ uvedl Israng, který ve středu představil priority šestiměsíčního německého předsednictví. Podle něj je nutné zajistit společný evropský přístup k této otázce, který bude zahrnovat zajištění ochrany hranic a zapojení všech států, aby se vyřešila situace s migranty.

„ Nemá smysl nutit členské státy k přijímání migrantů,“ komentoval Israng možnost povinného rozdělování migrantů, o které se diskutovalo v minulosti. „Chápeme, že existují státy, které nejsou připraveny přijmout migranty tímto způsobem, takže potřebujeme různé možnosti, aby členské státy prokázaly svou solidaritu,“ dodal.

Česko dlouho odmítá povinné rozdělení migrantů mezi členské státy EU. Česká vláda klade důraz na řešení příčin migrace přímo v zemích, odkud lidé přicházejí do Evropy, a na ochranu hranic Unie. Praha v těchto zemích organizuje rozvojovou pomoc, čeští policisté také pracují pro evropskou pohraniční službu Frontex a Česká republika pravidelně vysílá kontingenty, aby pomohla pohraniční stráži v severní Makedonii.

Přejít nahoru