Vlakové neštěstí: Mezi Úvaly a Českým Brodem se srazil osobní a nákladní vlak. Desítky lidí zraněných, strojvedoucí mrtev

K nehodě došlo krátce po půl desáté za Českým Brodem ve směru na Prahu, kde se srazil osobní vlak CityElefant, který jel z Prahy-Masarykova nádraží do Říčan a poštovní vlak, který stál před vjezdovým návěstidlem právě v Českém Brodě. Osobní vlak po nárazu vykolejil. K nehodě došlo podle dostupných informací na hlavním železničním koridoru s nejvyšším zabezpečením.

Na místě zasahují záchranáři a také vrtulníky letecké záchranné služby. Pražští záchranáři na pomoc poslali dvě záchranářské posádky, speciální vysokokapacitní vůz Atego a také posádku leteckých záchranářů. Hasiči vyslali speciální vyprošťovací kontejner a jedno družstvo hasičů. Desítky raněných potvrdil i mluvčí drážní inspekce Martin Drápal a dodal: „Bohužel nejsou vyloučené varianty, že by tam byli usmrcení.“

„Zatím dle informací z operačního střediska vím o čtyřech vážně raněných osobách, které budou transportovány do pražských nemocnic. Vzhledem k tomu, že situace je velmi nepřehledná, můžu říct, že dalších zraněných je zhruba padesát až šedesát,“ sdělila mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová.

foto: Drážní Inspekce

Ve vlaku cestovalo celkem 100 lidí, o které se starají psychologové. Podle policie bylo do zdravotnických zařízení v Praze převezeno více než tři desítky zraněných osob, z toho dvě s vážnými zraněními, osm se středně těžkými, ostatní by měli být zraněni lehce. Pacienti záchranáři do nemocnic převážejí plošně, aby nebyly přetížené nejbližší nemocnice. Podle mluvčí středočeské záchranky Petry Effenbergerové by mohlo být zraněno ještě deset dalších lidí. Jednoho ze zraněných převezli záchranáři do Nemocnice Královské Vinohrady, potvrdil v ČT24 její ředitel Petr Arenberger „Zřejmě to nebude nic život ohrožujícího, bude se jednat zřejmě o zlomeniny žeber, případně pohmožděniny.“

Na místě srážky vlaků mají zasahovat více než dvě desítky policejních hlídek a vrtulník s termovizí. Ten monitoruje situaci ze vzduchu a zjišťuje, zda se v okolí místa neštěstí nepohybují zraněné osoby, které jsou např. v šoku. Na místě jsou instalovány také osvětlovací balony. Vrtulník a dron prohledávaly okolní pole, jestli tam ve stresu nevyběhli nějací cestující, ale žádné neobjevily.

Hasiči vyprošťují strojvedoucího osobního vlaku ze zničené kabiny. Generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda v půl jedné z místa naznačil, že strojvedoucí je po smrti. Podle hasičů byli dva těžce zranění lidé z místa nehody transportováni letecky. Vlak je zajištěný řetězy, aby se nepřevrátil.

Vlaky jezdí odklonem přes Lysou nad Labem. Příčiny nehody se vyšetřují. Za nehodou vlaků u Českého brodu pravděpodobně stojí chyba lidského faktoru.

Obětmi neštěsí je strojvedoucí a 35 lidí podle středočeské záchranné služby utrpělo zranění. Čtyři lidé jsou zraněni vážně. Škody na vlacích dosáhly podle odhadů 45 milionů korun, z toho 40 milionů na osobním vlaku.

(SCa, foto: HZS ČR)

Přejít nahoru