Desátý ročník Praque Pride bude i letos, i když bez tradičního pochodu

Prague Pride se v Praze koná od roku 2011 a nebude chybět ani toto léto. Letos se kvůli omezení rizika šíření koronaviru a epidemiologickým opatřením závěrečný pochod gayů a leseb centrem Prahy ale neuskuteční. Ten letos nahradí Duhová plavba po Vltavě, a festival bude z velké části probíhat online. Letošní Prague Pride oficiálně potrvá od 3. do 8. srpna. Jednotlivé akce festivalů leseb, gayů, bisexuálů a transgender osob (LGBT) budou mít omezenou kapacitu účastníků a bude je možné sledovat každý dne pět hodin online na facebookových stránkách festivalu, na YouTube i přímo na stránkách festivalu.

Samotný festival začne 3. srpna v podvečer na pražském Střeleckém ostrově a bude zakončen v sobotu 8. srpna velkolepou čtyřhodinovou Duhovou plavbou po Vltavě z Dvořákova nábřeží do Modřan a zpět, na kterou se letos prodávají vstupenky za 750 korun.

Petice 

Součástí letošní Prague Pride bude také online sběr podpisů za uzákonění manželství pro všechny. Pod papírovou formu petice lidé sesbírali zatím přes 70 tisíc podpisů, ale zákon, který leží ve Sněmovně zatím poslanci neprojednali ani v prvním čtení.

Prague Pride jako největší kulturní akce v ČR

Festival trvá týden a pravidelně představuje přes stovku kulturních i společenských, veřejných diskusí a debat, sportovních událostí i duchovních setkání. Do Prahy přiváží významné zahraniční hosty, mezi nimiž byl například LGBT aktivista Omar Sharif Jr., zpěvačka Conchita Wurst, bývalá islandská premiérka Jóhanna Sigurðardóttir, předsedkyně nizozemské policejní organizace „Pink in Blue” Ellie Lust, nebo první transgender osoba zvolená v Evropě do parlamentu – Italka Vladimir Luxuria.

(SCa, il.foto: Praque Morning)

Přejít nahoru