Roušek se nezbavíme

Roušky budou opět povinné nejen v MHD, ale také ve vnitřních prostorách – v obchodech nebo ve školách, úřadech, na poštách a na vnitřních hromadných akcích. Nic se zatím nemění na povoleném počtu účastníků na hromadných akcích. Uvnitř může být maximálně 500 lidí. Na venkovních akcích bude moci být až tisíc a při rozdělení publika do oddělených sektorů až pět tisíc (pět sektorů po tisíci). V divadlech a dalších hledištích se stálými sedadly ale nebude od září již nutné nechávat neobsazené každé druhé místo vzhledem k obnovené povinnosti roušek.

Povinné nošení roušek nebude ale platit pro kanceláře či provozovny se zaměstnanci, nevztahuje se ani na restaurace. “Chceme to dát tam, kde to má největší smysl,” řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Týkat se má podle něj míst, kde se setkávají různé skupiny lidí, nikoliv opakovaně podobné jako třeba v zaměstnání.

Opatření, o kterých rozhodla vládní rada

  • od 24.8.: zkrácení karantény kontaktů i izolace nakažených s covidem-19 bez příznaků na 10 dní, ukončení karantény a izolace bez testu až na výjimky (lidé pracující ve zdravotnictví a sociálních službách a lidé se zhoršenou imunitou)
  • od 1.9.: povinné roušky ve veřejné hromadné dopravě včetně meziměstských spojů
  • od 1.9.: povinné roušky v obchodech, obchodních centrech, na úřadech, poštách, v divadlech a kinech, ve školách mimo třídy (neplatí pro restaurace, kanceláře a provozovny se zaměstnanci)
  • od 1.9.: v divadlech a dalších hledištích se stálými sedadly nebude nutné nechávat neobsazené každé druhé místo

(SCa, il.foto: Pixabay)

Přejít nahoru