Výbuch v Bejrútu si vyžádal přes 158 obětí, víc než 6 000 zraněných a 21 se stále pohřešuje

Podle libanonského prezidenta Michela Aúna výbuch způsobilo 2750 tun špatně uskladněného dusičnanu amonného, který se často využívá v hnojivech, jako dezinfekční prostředek vody a díky oxidačním vlastnostem i v pyrotechnice. Látka byla v přístavu uskladněna šest let od svého zabavení z lodi ruského podnikatele.

Vyšetřovatelé podle Aúna zkoumají, zda příčinou neštěstí byla nedbalost, nehoda, či vnější zásah. „Příčina dosud nebyla stanovena. Je možné, že šlo o vnější zásah raketou, bombou nebo jiný čin,“ řekl Aún místním médiím.

Místní média popisují incident tak, že na místě vypukl požár, který zavinil explozi. Jedna z verzí hovoří o tom, že na vině byly svářečské práce, které ve skladu probíhaly. Podle jiné verze se plameny rozšířily z přilehlé budovy, kde explodovala zábavní pyrotechnika.

Po výbuchu se chvěla zem

Německé Geologické výzkumné centrum (GFZ) sdělilo, že exploze vyvolala otřesy o síle 3,5 stupně a byla citelná a slyšitelná až na Kypru, vzdáleném od Libanonu více než dvě stě kilometrů. Většina bejrútského přístavu byla srovnána se zemí a poškozeno bylo i mnoho dalších budov ve městě, napsala agentura AP. Tlaková vlna vyrazila okna i na bejrútském mezinárodním letišti.

Premiér Hasan Dijáb ve svém prohlášení k občanům řekl, že Libanon postihla katastrofa, a proto požádal spřátelené země o pomoc. Mnoho států ji už nabídlo. Ujistil také, že viníci neujdou svému trestu. „To, co se dnes stalo, neprojde, aniž by odpovědní lidé složili účty. Musejí za to zaplatit. Naléhavě vyzýváme všechny spřátelené a bratrské země, které mají Libanon rády, aby se mu postavily po bok a pomohly mu ošetřit hluboké rány,“ řekl Dijáb v televizním projevu.

Nehoda nebo…?

Zatím není jasné, zda jde o pouhou nehodu, nebo zda může mít exploze jiné pozadí. Několik lidí totiž těsně před samotným výbuchem slyšelo zvuk bombardéru. Americká ambasáda vyzvala lidi, aby nosili roušky, protože jsou na místě výbuchu stále jedovaté plyny. Výbuch v libanonské metropoli způsobil škody v hodnotě tří až pěti miliard dolarů (66 až 110 miliard korun).

Kancelář ministra vnitra Muhammada Fahmího v prohlášení uvedla, že podle prvních poznatků zřejmě v přístavním skladišti vybuchl vysoce explozivní materiál. Výbuch poničil mnoho okolních budov a materiální škody jsou obrovské. Televize Al-Majádín citovala ředitele celní správy, podle nějž vybuchlo několik tun ledku.

 Přeplněné bejrútské nemocnice už nepřijímají další zraněné. Sanitky a vrtulníky je proto převážejí do měst v nejbližším okolí. Zdravotnická zařízení také vyzývají lidi, aby přišli darovat krev.

Obrovské množství lidí přišlo o domov. Odhad je, že jich je až tři sta tisíc. Úřady se jim snaží zajistit jídlo, vodu a provizorní přístřeší.
Apokalypsa

„Lidé křičeli a utíkali, krváceli. Z domů to utrhlo balkony, ve výškových budovách se vysypala okna a sklo spadlo na ulici,“ citovala svědka agentura Reuters. Podle dalšího svědka jsou vybitá okna v celém bejrútském centru a je vidět zraněné lidi. „Naprostý chaos,“ řekl svědek.

Libanonská média informovala o lidech uvězněných pod troskami, mnozí krvácejí.„Budovy se chvějí, všechna okna mého bytu výbuch vyrazil,“ tweetoval jeden občan Bejrútu.

„Stovky lidí byly převezeny do nemocnic, mnoho jich ale zůstává uvězněných pod troskami zničených domů,“ uvedl šéf Libanonského červeného kříže. Nemocnice Hotel Dieu v Bejrútu uvedla, že zdravotníci ošetřují přes 500 zraněných a nemají kapacitu přijímat další. Desítky pacientů musely podstoupit operaci, informovala nemocnice a vyzvala lidi k darování krve.

Mezinárodní pomoc

Pomoci je připravena také Francie, Evropská unie, ale i Írán, Turecko, Egypt a Kypr. Česká republika je připravena vyslat psovody a hasiče. Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že je připraveno poskytnout pomoc. S nabídkou pomoci už přišla také Světová zdravotnická organizace a britský premiér Boris Johnson.

Česká republika poslala do Bejrútu speciální tým USAR cvičený na vyprošťování lidí z trosek. Libanonská strana potvrdila nabídku české vlády, letadlo odletělo ve středu odpoledne.

Zhruba tři sta tisíc lidí v aglomeraci se kvůli výbuchu, jehož mohutná tlaková vlna zdemolovala okna a dveře mnoha bytů, nemůže vrátit domů. S velkým náporem zraněných se mezitím potýkají poničené nemocnice. Škody úřady podle AP odhadují až na patnáct miliard dolarů. Spojené státy přislíbily na pomoc Libanonu přes sedmnáct milionů dolarů (378 milionů korun). Evropská unie ve čtvrtek oznámila, že uvolnila na pomoc zemi 33 milionů eur (865 milionů korun).

(SCa, foto: echo24)
Přejít nahoru