Německo: Strmý nárůst útoků s nožem

40 letý muž ubodal svou 31 letou ženu a matku tří dětí. Podle policie se muž rozzlobil, protože jeho žena používala sociální média.

Muž “tmavé pleti” (dunklem Teint) vytáhl ve vlaku nůž na 54 letou průvodčí, když po něm chtěla lístek.

Současný nárůst počtu pobodání a dalšího násilí s použitím nože napříč Německem přitahuje stále více pozornosti k bezpečnostní situaci, která se zhoršuje od té doby, kdy se kancléřka Angela Merkelová v roce 2015 rozhodla přijmout více než milión migrantů z Afriky, Asie a Středního východu.

V posledních měsících lidé ozbrojení noži, sekerami a mačetami rozsévají zkázu ve všech 16 spolkových zemích Německa. Nože jsou používány nejen k džihádistickým útokům, ale také k vraždám, loupežím, vloupáním, sexuálním útokům, vraždám ze cti a mnoha dalším druhům násilné kriminality.

Zločiny s použitím nože se udály na místech, jako jsou zábavní parky, cyklistické stezky, hotely, parky, náměstí, dopravní prostředky, restaurace, školy, supermarkety a vlaková nádraží. Mnoho Němců má pocit, že nebezpečí číhá všude; bezpečné to není nikde.

Policie přiznává, že má příliš málo mužů, je zahlcená a je čím dál méně schopna udržovat veřejný pořádek – a to ve dne i v noci.

Spolehlivé statistiky násilí spojeného s nožem v Německu – kde byla policie obviněna z utajování mnoha zločinů, což zřejmě dělá proto, aby neznepokojovala veřejnost – neexistují.

Prohledání policejních záznamů nicméně naznačuje, že rok 2017 je na dobré cestě, aby se stal v počtu pobodání a útoků s nožem rekordní. Mezi lednem a říjnem 2017 policie ohlásila více než 3 500 zločinů s použitím nože. Pro srovnání, za celý rok 2016 jich bylo hlášeno 4 000 a v roce 2007 pouze 300. Celkově je tedy nárůst počtu zločinů s použitím nože za posledních 10 let více než 1 200 %.

Německá média o násilí s použitím nože neinformují. A pokud ano, tak je často přejdou jako “izolované incidenty” nesouvisející s masovou imigrací. Navíc, mnoho hlášení o zločinu, včetně policejních záznamů, úplně vynechává národnost útočníků i obětí – údajně, aby nevyvolávala protiimigrační nálady.

Imigrační politika otevřených dveří kancléřky Angely Merkelové nicméně uvedla do pohybu zrychlující se spirálu násilí, kde stále více lidí chodí na veřejnosti ozbrojeno noži – i kvůli sebeobraně.

Epicentrum útoků s nožem v Německu je Berlín, kde jsou některé oblasti již tak nebezpečné, že se z nich ve skutečnosti staly no-go zóny. V Neuköllnu a dalších čtvrtích s velkou imigrantskou komunitou jsou pobodání každodenní součástí života. Podle Berliner Morgenpost mají v roce 2016 migranti na svědomí nejméně 45 % všech zločinů v hlavním městě Německa.

Severní města Brémy a Bremerhaven jsou také ohnisky útoků s nožem. Podle oficiálních dokumentů, které získal deník Bild, bylo v Brémách pobodáno nejméně 469 lidí – tedy více než jeden denně. Více než tucet z nich na bodná poranění zemřelo. Dalších 165 útoků s nožem bylo zaznamenáno v nedalekém Bremerhavenu, což je nárůst o 75 % oproti roku 2014. Podle Bildu měli většinu z těchto násilných činů na svědomí migranti.

Další oblast, kde násilí s nožem kulminuje, je Severní Porýní-Vestfálsko. Pobodání jsou stále častější ve městech, jako jsou, mimo jiné, Bielefeld, Bochum, Bonn, Kolín nad Rýnem, Dortmund, Düsseldorf a Essen. Obzvlášť centrum Düsseldorfu je útoky nožem doslova zamořeno.

Zdá se, že cílem mnoha útoků nožem jsou náhodní kolemjdoucí – obzvlášť v dopravních uzlech a ve veřejné dopravě:

Mnichov, 21. října. 33 letý muž na Rosenheimer Platz pobodal 8 náhodných lidí, včetně 12 letého chlapce. Police uvedla, že “předpokládá”, že útočník, kterým byl známý delikvent s dlouhým rejstříkem, trpí “duševní poruchou”.
Mönchengladbach, 16. října. 18 letý Alžířan, který v Německu pobýval ilegálně, na centrálním vlakovém nádraží z ničeho nic vytáhl nůž na 65 letého muže na vozíčku.
Hamburg, 15. října. 23 letý muž byl pobodán v restauraci poté, co měl “neúmyslný oční kontakt” s útočníkem.
Berlín, 11. října. Dva kolemjdoucí byli pobodáni ve stanici metra Neukölln. Police uvedla, že útok byl náhodný a nevyprovokovaný.
Kolín nad Rýnem, 2. října. 24 letou ženu ve vlaku na letiště v Düsseldorfu okradl muž “tmavé pleti” (dunklen Teint), ozbrojený nožem.
Mannheim, 30. září. 31 letý muž pobodal náhodné kolemjdoucí. Policie musela použít varovné střelby, když na něj nefungoval pepřový sprej.
Leipzig, 27. července. Při rodinném výletě do zábavního parku byl skupinou afghánských mladíků pobodán a vážně poraněn 46 letý otec.
Útoky nožem stále více ohrožují teenagery i ženy:

Gießen, 15. listopadu. Dva muži “jižního vzhledu” (südosteuropäisch Aussehen) vytáhli nůž na dvě děti na školním hřišti a vzali jim peníze na oběd.
Dormagen, 15 listopadu. 39 letý muž z ničeho nic vytáhl nůž na teenagera na náměstí Helmut-Schmidt-Platz. Útočník byl převezen do psychiatrické kliniky.
Wiesbaden, 14. listopadu. Muž ohrožoval nožem ženu a její děti za denního světla na dětském hřišti. Žena řekla, že se jí pokusil ukrást psa, a napadl ji, když mu v tom chtěla zabránit.
Kolín nad Rýnem, 2. listopadu. 39 letá žena byla pobodána mužem pod vlivem drog.
Singen, 4. října. Dvě 14 leté turecky mluvící děti vytáhly nůž a napadly několik dalších dětí na hřišti.
Dortmund, 1. října. Ve škole Gustava Heinemanna byl 15 letý chlapec pobodán poté, co se pokusil zastavit rvačku mezi 13 letým a 16 letým.
Freiburg, 29. září. 34 letou ženu pobodala jiná žena při hádce na parkovišti.
Hermannsburg, 29. srpna. Muž vytáhl nůž na 22 letou ženu, protože podle něj zdržovala provoz v krytém parkovišti.
Nože jsou také nejpoužívanější zbraní při hromadných bitkách mezi lidmi různých národností a etnických skupin:

Erfurt, 11. listopadu. Při hádce v domě obývaném více rodinami, byl pobodán a vážně zraněn 22 letý Afghánec.
Rüdersdorf, 11. listopadu. V domě pro více rodin byl při souboji s noži vážně poraněn 19 letý mladík.
Hamburg, 9. listopadu. 3 muži byli pobodáni během rvačky v Eimsbüttelu.
Berlín, 7. listopadu. 21 letý Vietnamec byl ubodán, když vycházel z obchodu svého otce ve čtvrti Wilmersdorf. Vrah je stále na útěku.
Brémy, 2. listopadu. 20 letý muž byl ubodán při hromadné rvačce před restaurací s kebabem. Pár hodin předtím byl jiný muž zastřelen v blízkém supermarketu.
Hoyerswerda, 25. října. 23 letý Libyjec byl pořezán v obličeji při rvačce s 28 letým Libyjcem a 23 letým Tunisanem.
Bad Wildungen, 16. října. 18 letý muž byl pobodán a vážně zraněn při rvačce na nože asi tuctu lidí.
Eschwege, 15. října. 23 letý Afgánec pobodal jiného 23 letého Afghánce při rvačce více než 40 lidí v uprchlické ubytovně.
Dortmund, 14. října. Více než 40 migrantů se v uprchlické ubytovně porvalo na nože. Když dorazila policie, dav ji “hromadně napadl”. Policie obnovila pořádek s pomocí psů.
Kolín nad Rýnem, 14. října. Při rvačce 6 migrantů z Afriky na Ebertplatz byl ubodán 22 letý africký migrant.
Öhringen, 12. října. 17 letý turecký Němec při rvačce pobodal a vážně zranil 19 letého Poláka.
Bielefeld, 2. října. 21 letý muž byl několikrát pobodán poté, co přišel na pomoc páru ohrožovanému skupinou Afghánců ve skateparku. Do rvačky se postupně zapojilo více než 20 lidí. Z pobodání je podezřelý 18 letý irácký Kurd.
Naumburg, 1. října. 18 letý Afgánec a 19 letý Maročan byli pobodáni během hromadné rvačky lidí s cizím původem.
Dortmund, 3. září. 34 Bulhar před restaurací pobodal 54 letého Turka.
Nože jsou také používány při násilí “ze cti” a při rodinných neshodách:

Bad Homburg, 30. října. 40 letý muž ubodal svou 31 letou ženu a matku jejich tří dětí. Podle policie se muž rozzlobil, protože jeho žena používala sociální média.
Oldenburg, 14. října. Začal soud s 37 letým Iráčanem obviněným z ubodání své ženy k smrti. Jejich pět dětí bylo v době útoku doma. Podle obžaloby Iráčan svou ženu i zavraždil, protože chtěl obnovit “čest rodiny”. Domníval se, že je mu žena nevěrná, ta však ve skutečnosti chodila na kurzy němčiny.
Eggenfelden, 4. října. 47 letý migrant z Kazachstánu vykastroval 28 migranta z Ukrajiny v uprchlické ubytovně; oběť na místě vykrvácela.
Leipzig, 11. srpna. 37 letý Afghánec ubodal svou 34 letou ženu, která v té době čekala jejich třetí dítě. Během činu byly jejich dvě děti doma.
Riederich, 9. července, V průběhu svatby ubodal 35 letý Makedonec jiného Makedonce z konkurenčního klanu.
Herzberg, 29. června. 38 letý migrant ze Sýrie, Mohammad Hussain Rashwani, se pokusil useknout hlavu 64 leté Iloně Fugmann v jejím salonu krásy. Fugmann zaměstnala Rashwaniho jako kadeřníka a německá média ho vychvalovala jako zářný příklad úspěšné integrace. Mohammad údajně těžce nesl svou podřízenost vedoucí ženského pohlaví.
Kolín nad Rýnem, 14. června. 33 letý Syřan pobodal a vážně poranil svou exmanželku v supermarketu v Kolíně. Pobodal také svého 13 letého syna, který se pokoušel matku chránit.
Cottbus, 9. června. 32 letý Čečenec byl odsouzen k 13 letům vězení za to, že podřezal své ženě krk a vyhodil ji z okna bytu ve druhém patře. Muž byl obviněn ze zabití a ne z vraždy, protože se, podle soudu, jednalo o “vraždu ze cti” v návalu emocí. Muž se domníval, že je mu žena nevěrná.
Proběhly také útoky nožem na sociální pracovníky a státní úředníky:
Pfaffenhofen, 11. listopadu. 28 letý Němec původem z Kazachstánu, ozbrojený nožem, držel 31 letého úředníka na sociálním úřadě jako rukojmí déle než pět hodin. Tvrdil, že nesouhlasí s výsledkem jednání o opatrovnictví, ve kterém bylo rozhodnuto, že jeho roční dcera bude poslána do náhradní rodiny.
Göppingen, 26. října. Muž “tmavé pleti” (dunklem Teint) vytáhl ve vlaku nůž na 54 letou průvodčí, když po něm chtěla lístek.
Ahaus, 12. října. 28 letý Nigerijec byl odsouzen k 13 letům vězení za ubodání 22 letého asistenta v uprchlické ubytovně.
Saarbrücken, 7. června. 27 letý Syřan ubodal 30 letého psychologa Červeného kříže. Útočník a psycholog se údajně dostali do hádky v průběhu terapeutického sezení v poradenském centru pro traumatizované uprchlíky.
Útočníci jsou často recidivisté, o kterých policie ví:
Gießen, 15. listopadu. 29 letý muž z Kosova a 19 letý Albánec vytáhli nůž na detektiva v utajení, který je přistihl při krádeži v obchodě. Policie řekla, že na muže z Kosova již měla příkaz k zatčení.
Bielefeld, 31. října. 39 letý muž vytáhl nůž na policisty při běžné kontrole dokladů. Policie uvedla, že muž měl dlouhý rejstřík, který obsahoval vloupání a obchodování s drogami.
Düsseldorf, 17. října. 27 letý migrant z Iráku, Khudeda Jamal Jindi, pořezal jiného muže v obličeji na náměstí Burgplatz. Podle policie měl v dlouhém rejstříku i další útoky nožem; stále není jasné, proč nebyl nikdy deportován.
Arnschwang 4. června, 41 letý žadatel o azyl z Afghánistánu, Mostafa J., ubodal 5 letého Rusa v uprchlické ubytovně. Později vyšlo najevo, že muž měl v Německu kriminální minulost a ačkoliv měl být deportován v roce 2011, nikdy se tak nestalo.
Mezi nedávné džihádistické útoky provedené nožem patří mimo jiné:

Hamburg, 28. července. 26 letý Palestinec, Ahmed A., ubodal jednoho člověka a několik poranil v supermarketu v okrese Barmbek. Ačkoliv opakovaně křičel “Allahu Akbar” a tvrdil, že je džihádista a chce zemřít jako mučedník, deník Die Welt napsal: “Stále není jasné, zda vražda v Barmbeku je dílem zarytého Islamisty, nebo zoufalý čin osoby s mentální poruchou. Jeho chování působí naprosto schizofrenně – nebo to skutečně mohl plánovat?”
Mezi další zločiny s nožem, které se udály v říjnu, patří mimo jiné:

Hagen, 1. října. Neidentifikovaný muž sekl jiného muže mačetou do obličeje na centrálním vlakovém nádraží. Speyer, 1. října. 27 letý muž zaútočil s nožem na policisty při rutinní kontrole dokladů na vlakovém nádraží. Werl, 1. října. Muž “jižního vzhledu” (südländischer Typ), ozbrojený nožem, okradl 20 letého muže.

Wilhelmshaven, 1. října. Muž hovořící německy s východoevropským přízvukem, ozbrojený nožem, vykradl benzínovou pumpu. Freiburg, 2. října. Dva teenageři “tureckého vzhledu” (türkisches Aussehen), ozbrojení nožem, okradli jiné dva teenagery na rušné třídě. Ulm, 2. října. 3 muži “tmavé pleti” (dunkle Hautfarbe), ozbrojeni noži, okradli 20 letého muže.

Soest, 4. října. 18 letý Somálec pobodal na nádraží 39 letého Němce. Hamburg, 5. října. 24 letý pracovník ostrahy v obchodě s oblečením byl pobodán, když konfrontoval dva zloděje. Wolfsburg, 6. října. Dva muži byli pořezáni při rvačce v okrese Hochring. Wiesbaden, 6. října. 23 letý muž byl pobodán v centru města.

Johanngeorgenstadt, 7. října. Pěti teenagerům byly zabaveny nože při prohlídce na Česko/Německé hranici. Münster, 7. října. Dva muži, ozbrojeni noži, okradli 16 letého na autobusové zastávce. Brémy, 8. října. Při rvačce v centru města byli pobodáni dva muži.

Weinheim, 9. října. 24 letý prodavač v obchodě byl pobodán 46 letým zákazníkem. Hofheim, 10. října. Pracovník soukromé ostrahy byl pořezán při oslavách Oktoberfestu. Kolín nad Rýnem, 10. října. 36 letý muž byl pobodán 26 letým mužem u stánku v okrese Zollstock.

Stade, 11. října. Muž “jižního vzhledu” (südländischem Aussehen) pobodal a vážně poranil 38 letého muže. Berlín, 13. října. Při rvačce s noži na Alexanderplatz byl jeden muž vážně zraněn. Kassel, 15. října. Dva “arabsky hovořící” muži, ozbrojeni noži, okradli ženu v okrese Wesertor.

Niederstetten, 17. října. 19 letý muž pobodal do břicha 30 letého muže v restauraci. Útok proběhl poté, co 30 letý muž údajně urazil mladíkovu ženu. Brémy, 19. října. 25 letý muž byl pobodán skupinou mužů ve čtvrti Huchting. Když přijela policie vyšetřovat, okamžitě ji obklopil dav asi 30 – 40 lidí. Policisté museli k obnovení pořádku použít slzný plyn a psy. Berlín, 19. října. 19 Rumun byl ubodán k smrti ve čtvrti Tiergarten.

Halle, 19. října. Muž byl pobodán při hádce o drogy. Düsseldorf, 21. října. V centru města byli před McDonaldem dva muži pobodáni skupinou 4 útočníků. Stemwede, 21. října. Tři členové jedné rodiny byli pobodáni v průběhu hádky. Útok nejspíš začal 43 letý muž, který nesouhlasil s výběrem přítele své nevlastní dcery.

Hamburg, 22. října. 18 letého prodavače v obchodě s mobily pobodal 21 letý muž, který byl nespokojený s obsluhou. Hamburg, 22. října. Ve vstupu do metra byl 30 letý muž pobodán do břicha. Düsseldorf, 22. října. 21 letý muž byl pobodán, když se snažil přerušit rvačku.

Rheine, 22. října. 20 letý Rumun pobodal 44 letého Rumuna při hádce. Berlín, 23. října. 59 letý muž byl pobodán a vážně poraněn v obchodě ve čtvrti Schöneberg. Leipzig, 23. října. Při rvačce na centrálním vlakovém nádraží byl pobodán 21 letý muž.

Solingen, 23. října. Při rvačce byl pobodán 19 letý muž. Berlín, 24. října. 39 letý muž pobodal 20 letého muže v Židovské nemocnici ve čtvrti Wedding. Hünstetten-Bechtheim, 27. října. Na výročním festivalu byl pobodán 18 letý muž.

Wangen, 29. října. 56 letý muž pobodal 52 letého muže při hádce v restauraci. Chemnitz, 29. říjen. 27 letý Libyjec byl pobodán při rvačce mezi migranty ze Severní Afriky.

Gießen, 30. října. Dva žadatelé o azyl ze Sýrie byli v centru města při hádce pobodáni jiným Syřanem. Waldshut, 30. října. 32 letý muž byl pobodán a vážně poraněn ve frontě na autobus ve čtvrti Tiengen. Frankfurt, 30. října. Správce bytu byl pobodán a vážně poraněn, když se pokoušel z prostor vystěhovat rodinu.

Kulmbach, 31. října. 38 letý Turek pobodal 33 letého Němce při hádce. Berlín. 31. října. Při rvačce na nože šesti mužů byli tři muži poraněni. Berliner Zeitung uveřejnil neobvykle detailní popis rvačky, včetně věku všech účastníků. Neuvedl však žádné informace o jejich národnosti.

Soeren Kern je vedoucím pracovníkem v Gatestone Institute v New Yorku.

Přejít nahoru