Zlodej a mafián Matovič dlhuje už aj svojim tlmočníkom

Móresy, ktorým sa Matovič naučil ešte za svojho podnikania, si hravo preniesol do vysokej politiky. Nie je totiž žiadnym tajomstvom, že dlhuje veľkému množstvu kolportérov, ktorí jeho plátok reklamných novín museli týždeň čo týždeň roznášať do poštových schránok zadarmo. Matovič im totiž odmietol zaplatiť sľúbené peniaze.

“Keď vidím na obrazovke toto hajzla Matoviča, tak mám sto chutí mu napľuť do podvodníckeho ksichtu. Dlhuje mi peniaze ešte z čias, kedy šéfoval v novinách. A čo viem, nie som ani náhodou jediný, komu sviňa Matovič dlhuje…Najímal si študentov, dôchodcov, ľudí bez práce a potom im nezaplatil, čo mal,” nechal sa počuť jeden z mnohých roznášačov Matovičových novín.

Nepočujúci sa domáhajú len svojich práv

Teraz sa ozvali aj tlmočníci. Podľa nich za ich niekoľkomesačné služby na úrade vlády im doteraz nezaplatili. Aj preto pred začiatkom rokovania vlády nepočujúci naplánovali protest na Námestí slobody pred budovou úradu vlády. Za svoju prácu totiž nedostali zaplatené dlhých 6 mesiacov!

Ako poukázal predseda Slovenského zväzu nepočujúcich Jaroslav Cehlárik, tlmočníci za doterajšiu polročnú prácu nedostali ani zaplatené. Úrad vlády reagoval, že situáciu rieši. Matovič sa primitívne vyhovoril na to, že informácie o tom, že neplatí svojim tlmočníkom nemal.

“Žiadame okamžité obnovenie tlmočenia na Úrade vlády”, povedal Cehlárik. Ako povedal, Úrad vlády porušuje právo na prístup k informáciám, nepočujúci nerozumejú, čo sa na tlačových konferenciách deje a nedostávajú dôležité informácie. Predseda zväzu nepočujúcich poukázal aj na to, že situáciu je možné riešiť ústavnou žalobou. Podľa Cehlárika boli tlmočníci doposiaľ trpezliví pre vážnosť situácie v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

Ministerstvo vnútra sa až po štrajku nepočujúcich rozhodlo, že zaplatí za tlmočenie tlačových konferencií na Úrade vlády. „Všetky služby im budú uhradené,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec v súvislosti s požiadavkou Slovenského zväzu nepočujúcich o okamžité vyplatenie tlmočníkov. „Tlmočnícke služby boli, rovnako ako iné činnosti v rámci mimoriadnej situácie, brané ako záchranné práce,“ vysvetlil. Dodal, že balík finančných prostriedkov na tieto účely sa uvoľnil len minulý týždeň. „Čo najrýchlejšie sa snažíme všetko uhrádzať,“ ubezpečil tlmočníkov Mikulec.

Nechala si vláda tlmočiť bez zmluvy?

Ako vysvitlo, tlmočníci chodili na takmer všetky tlačovky a tlmočili, no pritom nemali uzatvorenú žiadnu zmluvu s Úradom vlády. Nechal sa počuť vedúci Úradu vlády SR Július Jakab.

Tlmočníkov pre nepočujúcich pre tlačové konferencie spojené s krízovým štábom malo ešte vo februára zazmluvniť Ministerstvo vnútra SR. Podľa Jakaba teraz vznikol rozpor, keď ministerstvo nevedelo čo má a nemá platiť.

Predchádzajúca práca tlmočníkov bude podľa Jakaba vyplatená ministerstvom vnútra, lenže Cehlárik poznamenal, že žiadnu zmluvu zväz s ministerstvom nepodpisoval.

(SCa)

Přejít nahoru