Předsedkyně Evropské komise tvrdí, že populističní odpůrci imigrace ‚kážou nenávist‘

Předsedkyně Von der Leyen byla kritizována za politiky masové migrace členy populistického seskupení Identita a demokracie (ID) v Evropském parlamentu, která se skládá z členů francouzské Národní obrody (RN), Ligy Mattea Salviniho a jiných stran proti masové migraci.

Francouzský europoslanec a člen Národní obrody Marine Le Pen Nicolas Bay předsedkyni Komise odporoval tvrzením, že „z azylu se stal dodavatelský řetězec pro ilegální imigraci,“ píší noviny Il Giornale.

„Žadatelé o azyl sem nepřichází, aby unikli před válkami, nýbrž z ekonomických důvodů a vědí, že tu budou kvůli vaší povolnosti moci zůstat,“ dodal.

Bay se uchýlil k prohlášení, že ta „humanitární dramata“ se pro EU stala záminkou k přijímání laxních politik k migraci a prosazoval více deportací, aby se tím zastavila úmrtí ve Středomoří tím, že migranty odradí, aby nepodstupovali cestu do Evropy.

 

Předsedkyně Von der Leyen odpověděla: „Jsme přesvědčeni, že každá lidská bytost má důstojnost, která je nedotknutelná bez ohledu na to, odkud pochází.“

Joerg Meuthen, europoslanec za Alternativu pro Německo (AfD) se pokusil předsedkyni Komise přerušit, ale odpojili mu mikrofon.

 

„To vás dohání k zuřivosti, protože jsme vás nachytali ve vašich protimluvech. Toto je ale demokracie. Nemůžete podporovat protimluvy: vy kážete nenávist, my řešení. My chceme konstruktivní přístup k migraci, protože ti s námi vždy budou,“ řekla von der Leyen.

Dodala: „Do Evropy přijdou každý rok dva milionů lidí a 140 000 jsou uprchlíci. To je normální: musíme být schopni to zvládnout.“

Předsedkyně von der Leyen je zanícenou zastánkyní otevřených hranic od nástupu do předsednictví této Komise a dokonce se pokusila ponechat mezinárodní hranice EU otevřené i během letošního vypuknutí epidemie wuhanského koronaviru.

Kritiku na sebe strhla i v červenci, když zjevně porušila pravidla EU o nestrannosti podporou centro-pravicové Chorvatské demokratické unie (HDZ), na jejímž propagačním videu se objevila.

Vedoucí mluvčí Komise Eric Mamer později tvrdil, že von der Leyen mluvila jen za sebe osobně.

CHRIS TOMLINSON

18 Sep 2020

Přejít nahoru